Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıta gelen ÖTV artışıyla ilgili açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, akaryakıta yapılan ÖTV artışıyla ilgili bilgi verildi. Açıklamada, artışın depremin yol açtığı ek maliyetin ve cari açığın azaltılmasını hedeflediği belirtildi. Akaryakıt fiyatları ÖTV zammı nedeniyle yükseldi.

Abone Ol

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları üzerinde yapılan düzenlemeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bugünden itibaren geçerli olan 6 liralık ÖTV zammıyla birlikte, kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi.

Otogaz için ise 5,77 lira ÖTV alınacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, benzin ve motorinin litre fiyatına yapılan ÖTV zammıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, artışın iki nedenle yapıldığı vurgulandı. İlk olarak, depremin yol açtığı ek maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini azaltmak, ikinci olarak ise cari açığı kontrol altına almak amaçlandığı belirtildi.

Açıklamada Türkiye'nin, hem benzinde hem de motorinde Avrupa'da hala en ucuz dördüncü ülke konumunda olduğu vurgulandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"ÖTV'deki artışın iki sebebi bulunmaktadır. İlk olarak, depremin yol açtığı ek maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini azaltmak hedeflenmektedir. Bu düzenleme, bu ürünlerin ithal olması nedeniyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek olacaktır. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki artışlara rağmen, 2016 yılından itibaren neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları, maktu olması nedeniyle enflasyon karşısında erimeye maruz kalmıştır."

Bu nedenle, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin GSYH içindeki payının 2016 yılında %4,58 iken 2022 yılında %2,80'e, vergi gelirleri içindeki payının ise 2016 yılında %26,23 iken 2022 yılında %17,84'e düştüğü belirtilmiştir.

Benzin, motorin ve LPG gibi en çok tüketilen ürünlerde, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranı yeni yapılan artışa rağmen %38,5 seviyesinde kalmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, akaryakıta yapılan ÖTV zammıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Bu kararla birlikte, yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktu ÖTV tutarlarına benzinde 5 TL, motorinde 5 TL, LPG'de 4 TL artış yapılmıştır. Bu artışlar, 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altındadır.

Yapılan bu artışa rağmen Türkiye, hem benzinde hem de motorinde Avrupa'da en ucuz dördüncü ülke konumundadır.

Örnek olarak, Yunanistan'da benzin 2,057 dolar, motorin 1,861 dolar iken vergi artışları sonrasında Türkiye'de benzin 1,303 dolar, motorin ise 1,239 dolardır.

Dünya genelinde akaryakıt fiyatları hakkında bilgi veren bir tablo da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlandı. Dünyadaki akaryakıt fiyatları şu şekildedir:

Norveç: Benzin 2,19 dolar, motorin 2,21 dolar
İsveç: Benzin 1,97 dolar, motorin 2,04 dolar
İzlanda: Benzin 1,90 dolar, motorin 2,04 dolar
Türkiye: Benzin 1,30 dolar, motorin 1,24 dolar
Danimarka: Benzin 1,26 dolar, motorin 1,36 dolar
Bu bilgilere göre Türkiye, akaryakıt fiyatları açısından Avrupa ortalamasının altında ve dünya genelinde rekabetçi bir konumdadır.