Teklifin genel gerekçesinde, soykırım ve insanlığa karşı suçların, uluslararası hukukun emredici kuralları arasında yer aldığı belirtilerek, bu suçların faillerinin etkin bir biçimde soruşturulması ve kovuşturulmasının önemi vurgulandı.

Teklife göre, suç işleyenlerin Türkiye'de olma şartı aranmaksızın Türk kanunlarına tabi tutulması öngörülüyor. Ayrıca, mevcut düzenlemede Adalet Bakanının talebi üzerine başlanabilen kovuşturmanın, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla da mümkün olması amaçlanıyor. Böylece, uluslararası boyutu olan suçlarda TBMM'nin onayının esas alınması, adaletin siyasi mülahazalardan bağımsız bir şekilde işlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Teklifin diğer maddelerinde ise yabancı bir devlet hizmetinde askerlik yapan ve soykırım suçları işleyenlerin Türk vatandaşlığından çıkarılması, mal varlıklarına el konulması ve Aile ve Gençlik Fonuna aktarılması gibi düzenlemelere yer veriliyor.

HÜDA PAR'ın verdiği açıklama içinde öne çıkan maddeleri sıralayarak özetleyelim:

  1. MADDE 1: İnsanlığa karşı işlenen suçlar nedeniyle Türkiye'de yargılama yapılabilmesi, Adalet Bakanının talebinin yanı sıra Meclisin alacağı bir karar üzerine de mümkün olacaktır.

  2. MADDE 2: İzin almadan yabancı bir devlet hizmetinde askerlik yapanların, TCK'nın 76. ve 77. maddelerinde tanımlanan suçları işlemesi halinde cezalandırılması öngörülmüştür. Ayrıca, izinsiz yabancı devlet hizmetinde gönüllü askerlik yaparak soykırım ve insanlığa karşı suçları işleyenlerin Türk vatandaşlığını kaybetmeleri ve mallarının tasfiye edilmesi düzenlenmiştir.

  3. MADDE 3: Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 29/3 maddesine ek bir fıkra eklenmiş ve Türk vatandaşlığını kaybedenlerin Türkiye'deki mallarının tasfiyesi hakkında düzenleme yapılmıştır.

  4. MADDE 4: Soykırım ve insanlığa karşı suçlara karışan Türk vatandaşlarının, yurtdışında bulunmaları nedeniyle ulaşılamamaları durumunda, vatandaşlıklarının kaybedilmesi için Bakanlığa bildirilmesi ve bu kişilerin Türkiye'ye dönmemeleri halinde Cumhurbaşkanı kararıyla vatandaşlıklarının kaybedilmesi öngörülmüştür.

  5. MADDE 5: 7474 sayılı Kanun'un 3. maddesine eklenen bir bentle, 5237 sayılı Kanun'un 320. maddesine göre tasfiye edilen mal varlıklarının, Aile ve Gençlik Fonuna kaynak olarak aktarılması düzenlenmiştir.

Bu maddeler, HÜDA PAR'ın sunduğu kanun teklifindeki temel düzenlemeleri özetlemektedir.

Zekeriya Yapıcıoğlu Kimdir?

HÜDA PAR'ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 1966 yılında Batman'da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise eğitimini Batman'da tamamlamıştır. Zekeriya Yapıcıoğlu, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

1990-2012 yılları arasında avukatlık mesleğini icra eden Yapıcıoğlu, HÜDA PAR'ın kurucuları arasında yer almıştır. Zekeriya Yapıcıoğlu, 30 Haziran 2013 tarihinde Ankara'da düzenlenen 1. Olağan Büyük Kongre'de HÜDA PAR Genel Başkanlığı'na seçilmiştir.

Haziran 2015 seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız aday olarak katılan Yapıcıoğlu, daha sonra Hür Dava Partisi'nin 15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen 2. Olağan Kongre'de tekrar Genel Başkanlığa seçilmiştir.

Zekeriya Yapıcıoğlu, Genel Başkanlık görevinden 21 Mayıs 2018'de Diyarbakır'dan bağımsız aday olabilmek için istifa etmiştir. Ancak, 2 Haziran 2021'de yapılan 4. Olağan Büyük Kongre'de tekrar HÜDA PAR Genel Başkanlığı'na seçilmiştir.

HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, TBMM'de Vatandaşlık Kanunu Değişikliği İçin Destek İstedi HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, TBMM'de Vatandaşlık Kanunu Değişikliği İçin Destek İstedi

Yapıcıoğlu, evli ve beş çocuk babasıdır.

Editör: Ömer Faruk