Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in üç yıl önce tam kapasite ile elektrik üretimine başlamasının ardından Türkiye ekonomisine 23 milyar lira katkı sağladığını açıkladı. Fırat Nehri'nden sonra Türkiye'nin en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilısu Barajı, 23 Aralık 2020 itibarıyla tam kapasite ile elektrik üretimine geçmişti.
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, kurulu güç bakımından Türkiye'nin en büyük 4'üncü hidroelektrik santrali konumunda bulunuyor. Ayrıca dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci büyük barajı olan tesis, 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahip. "Önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj" tipindeki Ilısu Barajı, dünyada dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından birinci sırada yer alıyor.
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES aynı zamanda, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesi ile Türkiye'nin 3'üncü en büyük depolama hacmine sahip barajı olarak öne çıkıyor. Bakan Yumaklı, tesisin tam kapasite ile elektrik üretimine başlamasının üçüncü yılında büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek, "Ülkemizin sınırlı su kaynaklarını en verimli şekilde kullanacak yatırımlarımızı hızla yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu devasa tesisimiz, ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nda da ülkemizin enerjisine güç katmaya devam edeceğiz" dedi. Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in, 23 Aralık 2020'den bu yana 8 milyar kilowatt saat elektrik üreterek ülke ekonomisine 23 milyar lira katkı sağladığı belirtildi.