Kur'ân'da iki tür şifadan bahsedilir: biri bal, diğeri ise Kur'ân'ın kendisidir. Bal, maddi bir şifa kaynağı iken, Kur'ân hem maddi hem de manevi bir şifa kaynağıdır. Kur'ân, Allah'ın bir öğüdü, gönüllerdeki hastalıklara bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmettir:

  • "Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir." (Yunus, 10/57)
  • "Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır." (Nahl, 16/69)
  • "Biz, Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir; zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır." (İsra, 17/82)
  • "De ki: O, inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifadır." (Fussilet, 41/44)

Kur'ân'ın Şifa Özelliği

Kur'ân, küfre, şirke, imansızlığa, zulme ve vicdansızlığa karşı bir şifadır. Kur'ân'ın davetine uyanlar, bu şifayı anlar ve yaşar. İman eden kişi, Rabbini tanıyarak huzura kavuşur ve korkulardan kurtulur.

Kur'ân'ın Hastalıkların Tedavisinde Kullanımı

Peygamberimiz (s.a.v.), bazı sureleri hem kendi hastalığına karşı hem de ailesinden birisi hasta olduğunda okurdu. Hz. Aişe (r.a.)'nın anlattığına göre, Peygamberimiz (s.a.v.) Felak ve Nas surelerini okuyarak hastaların üzerine üflerdi. Ayrıca, Peygamberimiz her gece İhlas ve Muavvizeteyn surelerini okuyup vücudunun her tarafını meshederdi.

Bir diğer şifa suresi ise Fatiha'dır. Peygamberimiz (s.a.v.), "Fatiha her türlü hastalığa şifadır." (Dârimî, Fadlu'l-Kur'ân 12) buyurmuş ve maddi-manevi tüm hastalıklara karşı Fatiha'nın okunmasını tavsiye etmiştir. Kur'ân-ı Kerim'de "Rabbenâ" ve "Rabbi" ile başlayan dualar da hem maddi hem de manevi hastalıklar için okunabilir.

Şifa İçin İlaç ve Tedavi

Kur'ân'daki şifa dualarını okumak, ilaç tedavisini ve tıbbın gerekli gördüğü diğer müdahaleleri terk etmek anlamına gelmemelidir. Doktora gitmek, ilaç kullanmak, ameliyat olmak, perhiz yapmak da birer fiili dua olup, şifayı Allah'tan istemektir. Gerçek şifa verici olan Allah'tır.

İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır? İblis nedir, kime denir? İblis nasıl bir varlıktır?

Kur'ân, hem bedensel hem de psikolojik hastalıklara karşı bir şifa kaynağıdır. Onun davetine uyanlar, bu şifayı anlar ve yaşar. Ancak, tıbbi tedavilerden vazgeçmemek gerektiği unutulmamalıdır. Gerçek şifa Allah'tandır ve Kur'ân, bu şifanın en büyük kaynağıdır.

Editör: Ömer Faruk