Oxfam'ın yaptığı araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan ve 4,77 milyarı bulan en yoksul kesimin serveti yüzde 0.2 oranında azaldı. Oxfam'ın "Eşitsizlik A.Ş." başlıklı raporuna göre, dünya genelindeki ekonomik eşitsizlik, en zengin beş iş insanının servetinin 2020'den bu yana iki katından fazla artmasıyla daha da derinleşti. Rapora göre, küresel şirketlerin ve tekel gücünün yoğunlaşması, zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir hale getiriyor.
Wealth X'in verilerine göre, dünyanın en zengin beş iş insanı Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg'in toplam serveti 2020'den bu yana yüzde 114 artarak 423,8 milyar euroya ulaştı. Diğer yandan, dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan 4,77 milyarlık en yoksul kesimin serveti yüzde 0.2 oranında azaldı.
Oxfam'ın araştırmasında, milyarderlerin toplam servetinin 2020'ye kıyasla 3,3 trilyon dolar daha fazla olduğu ve bu artışın enflasyondan üç kat daha hızlı gerçekleştiği belirtildi. Rapora göre, dünya genelinde zenginlerle yoksullar arasındaki gelir adaletsizliği giderek açılırken, mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda yoksulluğun ortadan kaldırılması için 229 yıl gerekebilir.
Oxfam'ın raporuna göre, dünya genelinde en zengin yüzde 1, tüm küresel finansal varlıkların yüzde 43'ünü elinde bulunduruyor. Raporda ayrıca, dünyanın en büyük 10 şirketinin yedisinin üst düzey yöneticisinin veya ana hissedarının milyarder olduğu ve bununla birlikte milyonlarca işçinin yaşam standartlarının gerilediği vurgulandı. Özellikle 52 ülkede yaklaşık 800 milyon işçinin reel ortalama maaşının düştüğü, bu işçilerin son iki yılda toplamda 1.5 trilyon dolar kaybettiği ifade edildi. Dünya genelinde zenginleşen büyük şirketlerin kar oranının ise 2018-2021 arasında yüzde 52 oranında arttığı belirtildi.
Oxfam'ın raporuna göre, gelecek 10 yıl içinde bir kişinin trilyoner olma olasılığı, zenginlerle yoksullar arasındaki eşitsizliğin daha da derinleşeceğini gösteriyor.