Gündem

Özgüven eksikliği neden oluşur?

Özgüven eksikliği aslında kişilerin kendilerine olan değerinin ya da vermekte oldukları kıymetin yetersiz olmasından kaynaklanan bir durumdur.

Abone Ol

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik konu hakkında şu bilgileri verdi:

'Bu durum uzman kişiler tarafından alınan destekle beraber çözüme kavuşabilir. Son dönemlerde birçok bilinçli birey tarafından özgüven yetisinin kazanılması adına araştırmalar yapıldığını ve bu konunun takip edildiğini görmekteyiz.

Özgüven eksikliği nedir?

Özellikle sosyal medyanın hayatımızda daha fazla artış göstermesi ve de kendini belli etmeye çalışması durumunda kişilerin arasında özgüven eksikliği problemi yaşamakta olan insanların varlığı söz konusu olmaya başlamıştır. Hem duygusal hem de fiziksel olarak gerçekleşmekte olan özgüven eksikliği kişilerin hayatının her alanını direkt olarak etkileyerek olumsuz sonuçlar oluşmasına neden olmaktadır. Bu da hiç istenmeyen bir durum olduğundan kişilerin özgüven eksikliği yaşamasına neden olan yerlerden uzaklaşmasına ve orada bulunmak istememelerine neden olur.

Özgüven eksikliği nedir? Nasıl oluşur?

Kişilerin hem sosyal hayatta hem de iş hayatında, aile ortamında son derece önemi olan özgüven nedir? Kişilerin kendilerini daha rahat ifade etmeleri, daha iyi şekilde iletişim kurmaları ve de en iyi şekilde her ortamda çekinmeden kendilerinden emin şekilde duruş sergilemeleri özgüvendir. Özgüven çocuk, büyük, ebeveyn ya da her ne yaşta cinsiyette insan olursa olsun son derece önem arz eder.

Özgüvenin olması sayesinde kişiler daha iyi işler başarmakta ve de kendilerinden emin olarak her işin üstesinden gelebilmektedir. Bunun sağlanması için de kişilerin büyüdükleri ve de yetiştirildikleri ortam, sosyal durumlar ve de çevreden gördüğü davranışlar son derece etkilidir. Yani çocuğun sürekli olarak desteklenmesi ve de kişiler tarafından takdir edilmesi özgüven oluşumunu sağlar. Bunun tam tersi olduğu zaman ise kişilerde özgüven eksikliği oluşmaktadır.

Özgüven eksikliği belirtileri nelerdir?

Kişilerin yaşadıkları ortamlarda ya da çevresel faktörler neticesinde özgüven eksikliği yaşaması son derece normal bir durumdur ve herkesin başına gelmesi hayatın gerçekleridir. Ancak kişiler çocukluktan itibaren süreklilik kazanan yetersizlik şemaları ile büyüdüğünde bu durum bazı işlevsel olmayan düşüncelerin ortaya çıkmasına, olumsuz duygular yaşanmasına ve uyum bozucu davranışlara sebep olabilmektedir. Kronik özgüven eksikliği yaşayan kişilerde bu süreç göz ardı edilirse bazı psikopatolojilerin gelişmesi de kaçınılmaz olmaktadır. En önemli etkisi de davranışlara ve sosyal içe çekilme tarzında ortaya çıkmaktadır. Özgüven eksikliği belirtileri içinde ilk olarak az konuşma durumu vardır.

Kendilerine karşı güvensizlik oluşmaktadır. Özellikle kişiler daha alıngan ve de kırılgan bir yapıda olur. Ağlama krizleri yaşanabilir. Sosyal çevreye karşı ilgisizlik oluşmaktadır. Sık sık uyuma isteği ve de uyku haline geçiş gözlenmektedir. Olumsuz tarafından olaylara yaklaşarak mutsuzluk hissedilir. Düzensiz ve de rahatsız olan uyku yaşanmaktadır. Hayat kuramaz ve de içe kapanık olan bir ruh hali durumu vardır.

Başkaları tarafından takip edildiği düşüncesine kapılabilir ve de kötü niyetli olan kişilere karşı savunmasız olur. Sürekli olarak depresif ve de stresli bir ruh hali bulunmasından dolayı kişilerin hayatları daha çok olumsuzluk üzerine kurulu olur. Tüm bunlar özgüven problemi nasıl giderilir? Konusunda kişilerin hemen harekete geçerek dikkate almaları gereken belirtilerdendir.' (İLKHA)