Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı tarafından 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası Türkiye genelinde başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi ile hak sahiplerine 500 bin TL hibe ve 500 bin TL faizsiz kredi verilerek ağır hasarlı konutların dönüşümü sağlanacak.
Bakanlığın bu projesinin Elazığ'da uygulanabilir olmadığını, ağır hasarlı konut sahiplerinin bu projenin uygulanabilmesi için bir araya gelemediğini belirten Sarayatik Mahallesi Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, daha önce 24 Ocak 2020 yılında Elazığ'da meydana gelen deprem sonrasında ağır hasarlı binaların riskli alan ilan edilerek devlet eliyle dönüştürüldüğünü hatırlattı.
6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrasında da ağır hasarlı konutların Yerinde Dönüşüm Projesiyle değil, 24 Ocak 2020 Elazığ depreminde olduğu gibi ağır hasarlı konutların riskli alan ilan edilerek devlet eliyle dönüştürülmesi gerektiğini aktardı.
Mahallelerindeki ağır hasarlı konut sayısı hakkında bilgi veren Şahinoğlu, 'Mahallemiz eski bir mahalle olduğu için 2020 depreminde de birçok binamız ağır hasar almıştı. 2023 depreminde de birçok binamız ağır hasar aldı. Mahallemizde yaklaşık 400 hane ağır hasarlı. Bu da yaklaşık olarak 40-45 binaya tekabül ediyor. Bakanlığımız Yerinde Dönüşüm Projesi'ni açıkladı. Güzel bir proje ancak ben bu projenin Elazığ'da uygulanabileceğini zannetmiyorum. Bu projenin uygulanabilmesi için bina sakinlerinin çoğunluğunun sağlanabilmesi lazım.' dedi.
'Uygulanabilir tek çare var, bu alanları riskli alan ilan edip bu şekilde dönüştürebiliriz'
Sarayatik Mahallesinin Muhtarı Aytaç Şahinoğlu
Ağır hasarlı konut sahiplerinin Yerinde Dönüşüm Projesi için bir araya gelemediğini ifade eden Şahinoğlu, bu yapıların riskli alan ilan edilerek devlet eliyle dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Şahinoğlu, 'Yerinde Dönüşümden Projesinden ziyade ben bakanlığımızdan 2020 yılında bazı mahallelerimizi riskli alan ilan ettiği gibi 6 Şubat depreminde de ağır hasarlı olan yerleri riskli alan ilan edip o şekilde dönüştürebilir. Elazığ'da Yerinde Dönüşüm Projesiyle değil de vatandaşa sorulmaksızın ağır hasarlı binaları komple yıkalım riskli alan ilan edip o şekilde dönüştürmemiz mümkün. Biz yerinde dönüştürmeyi vatandaşa sorarsak 'Siz gidin kendi aranızda anlaşın' desek bu mümkün değil. Bina sakinleri bazen yanımıza geliyor apartmanın ortak giderinde bile anlaşamıyorlar. Koskoca bir bina insanların bir araya gelip anlaşabilmeleri mümkün değil.' şeklinde konuştu.
Sarayatik Mahallesinin merkezi bir mahalle olduğunu belirten Şahinoğlu, bu mahallede ki dönüşümün ancak devlet eliyle olacağını ifade etti.
Şahinoğlu, 'Bu ancak devlet eliyle ağır hasarın çok olduğu bazı mahalleleri riskli alan ilan edilip bu şekilde dönüştürmesi mümkün. Bizim mahallemiz çarşının göbeği etrafımızda önemli yerler mevcut. Buraların yapılması mümkün değil. Buralar bakanlığın açıkladığı Yerinde Dönüşüm Projesiyle dönüşebileceğini zannetmiyorum. Uygulanabilir tek çare var, bu alanları riskli alan ilan edip bu şekilde dönüştürebiliriz.' dedi. (İLKHA)