ABD'li bilim insanları, renk değiştirme yeteneğine sahip domuz balıklarının aynı zamanda derilerini göz gibi kullanarak etraflarını algılayabildiğini keşfettiler. Latince adı Lachnolaimus maximus olan bu balıklar, Amerika kıyılarında Kanada'dan Meksika'ya kadar bulunabiliyor. Bu balıklar, kısa süre içinde beyazdan alacalıya ve kırmızımsı kahverengiye dönüşerek çevrelerine uyum sağlayabilirler.

 Samsung Galaxy S24 Ultra ve iPhone 15 Pro Max düşme testi Samsung Galaxy S24 Ultra ve iPhone 15 Pro Max düşme testi

Domuz balıkları, deri değiştirirken ahtapotlar veya bukalemunlar gibi diğer hayvanlar gibi kromatofor adı verilen pigment dolu hücreleri kullanır. Ancak bu hayvanların bu pigment hücrelerini nasıl kullandığı konusu net değildi. Nature Communications adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, domuz balıkları derilerinde aktive olan ışığa duyarlı bir protein olan opsin adlı bir gen taşıyorlar. Dahası, bu genler gözlerinde bulunan genlerden farklıydı. Bu genler, araştırma ekibine göre bir tür "ışık dedektörü" işlevi görüyor.

Araştırmacılardan Schweikert, "Bu genleri domuz balıklarında bulduğumuzda şaşırdım. Neden derilerinde bir ışık dedektörü bulunuyor?" şeklinde ifadeler kullanarak, "Bu özellik, hayvanların çevrelerini algılamalarına yardımcı oluyor olabilir" şeklinde öne sürülen hipotezin ötesine geçti. Yeni bulgular, domuz balıklarının bu özelliği, kendilerini gözlemlemek için kullanabilecekleri bir yetenek olarak gösteriyor.

Editör: Ömer Faruk