İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, sürücü adaylarının eğitim standartlarının artırılması için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği kapsamında yeni düzenlemelerin yapıldığını duyurdu. Tekin, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda hazırlanan bu yönetmeliğin sürücü eğitimine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Murat Tekin, trafik kazalarının azaltılmasıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının denetim sorumluluklarına değinerek, eğitim konusunun bu süreçte kritik bir rol oynadığını vurguladı. "İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği hazırlığı vardı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istişare ettik ve bizlerin de görüşlerini aldılar," diye konuştu.

Ceza ve Çocuk Eğitimi: Çocuklara ceza vermek çözüm mü? Ceza ve Çocuk Eğitimi: Çocuklara ceza vermek çözüm mü?

Tekin, taslağı hazırlanan yönetmeliğin bitme aşamasında olduğunu ve imzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekeceğini belirtti. "Bu yönetmelik, standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir," dedi.

Yeni düzenlemeler kapsamında, sürücü kurslarında eğitim gören adayların direksiyon sınavlarında önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Tekin, "Sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının getirilmesi gibi değişiklikler bekleniyor," dedi. Ayrıca, kişinin kimliğiyle doğrulama yapılarak sınava alınması, bu süreçte oluşabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilmesini sağlayacak.

Direksiyon eğitiminde kullanılan sınav güzergahlarının genişletilmesi ve alternatif güzergahların ilave edilmesi de planlanan değişiklikler arasında yer alıyor. Bu sayede sürücü adaylarının akan trafikte deneyim kazanması ve "Boş alanda öğrendim, ehliyetimi aldım, akan trafikte ne yapacağım?" sorusunun ortadan kaldırılması hedefleniyor. Yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye'deki sürücü eğitimlerinin Avrupa standartlarının üzerine çıkarılması amaçlanıyor.

Editör: Masume Masume