Abdullah bin, Abdullah bin Ömer radıyallahu anha’dan, O da babasından. Dedi ki:
SUYU NECİS EDEN ŞEYLER İLE İLGİLİ HADİSLER
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e hayvanlar ve yırtıcı mahlûkların nöbetleşe uğradığı sulardan soruldu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
“-Su iki gulle miktarı olursa pislik tutmaz buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Taharet, 33/63; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 50, n. 67, c. 1, s. 79; Neseî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 9, c. 1, s. 2; İbn-i Mâce Kitâb’ut-Tahâret, b. 75, n. 517-518, c. 1, s. 172)
Hadisin Açıklaması
GULLE: Büyük su kabıdır. Hecer yurdunda yapılan büyük su testilerine de gulle derler, bir gulle 250 rıtıldır, iki gulle 500 rıtıldır. Bu günkü ölçü ile yaklaşık 375 litre civarındadır.
Bu hadis-i şerifi: İmam Şâfiî hazretleri delil olarak almış, su iki gulle miktarı olursa pislik tutmayacağı görüşünü savunmuştur. Bu hadiste ızdırap bulunduğu için İmâm-ı Azam delil olarak almamıştır.
Bu hadisin vurud sebebi şudur: Sahrada üstü açık bulunan çeşitli vahşi hayvanların nöbetleşe gelip içtikleri açık suların hükmünden soruldu. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de: “İki gulle miktarına yetişen su pislik tutmaz cevabını verdi.”
***
Ubeydullah bin, Abdullah b. Ömer’den. O da babasından, dedi ki: Rasûlullah’a sallallahu aleyhi ve sellem sahrada bulunan suyun hükmünden soruldu, deyip bir önceki hadisin manasını zikretti. (Ebû Dâvûd, Taharet, 33/64)
*
Ubeydullah b. Abdulah bin Ömer radıyallahu anh dedi ki: Bana babam haber verdi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuş:
“Su iki gulle miktarı olduğu vakit pis olmaz.” (Ebû Dâvûd, Taharet, 33/65; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 50, Rakam 76, c. 1, s. 96; İbn-i Mâce Kitâb’ut-Tahâret, b. 75, n. 517-518 c. 1, s. 172)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan