Haberleşme uydularının 2024 yılında fırlatılacağını ve ardından 2026'da Ay'a sert iniş misyonunu gerçekleştirmek üzere uzaya bir yolculuğun devam edeceğini açıkladı. Mandal, "Türkiye Yüzyılı"nın ilk yılında uzaya yönelik büyük hedeflere odaklandıklarını söyledi.

Milli Uzay Programı'nın "Türkiye'nin ilk astronotunun uzaya gönderilmesi" başlığı altında önemli adımlar attıklarını belirten Mandal, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 bilimsel deney gerçekleştireceğini ifade etti. Gezeravcı'nın uzay misyonunun, bir bilim misyonu projesi olduğunu vurguladı.

Mandal, gelecek projeler arasında yer alan Türksat 6A projesiyle birlikte Türkiye'nin uydu teknolojilerinde lider bir konuma ulaşacağını, bu sayede Türkiye'nin 2026'da Ay'a sert iniş misyonunu gerçekleştireceğini dile getirdi. Ayrıca, 2024 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan İMECE-2 ve İMECE-3 projeleri için 2,8 milyar lira bütçe ayırdıklarını belirterek, Türkiye'nin uzay teknolojilerinde kendi ihtiyaçları dışında üretim yaparak ihraç eden bir ülke olacağını söyledi.

Mandal, İMECE'nin kritik parçalarından optik kameranın başka bir ülkeye transfer edileceğini, bu sayede Türkiye'nin sivil sektörde çip üretme konusundaki altyapısını geliştirme yolunda işbirliği yaptığını da açıkladı. Türkiye'nin, kendi tasarımından üretimine kadar tüm aşamalarda yer aldığı İMECE'nin yapım sürecinin 7 yıl sürdüğünü, İMECE-2 ve İMECE-3 projelerinin ise 4 yıl içinde tamamlanacağını belirtti.

Brasco'nun Valorant'taki Optimum Ayarları Brasco'nun Valorant'taki Optimum Ayarları

Mandal, TÜBİTAK'ın 2023'te akademik, sanayi, bilim insanı ve toplumsal farkındalık alanlarında 6,3 milyar lira destek sağladığını ifade etti. Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarına da vurgu yaparak, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin tüm testleri geçtiğini ve 2024 yılında envantere gireceğini belirtti.