Haber Merkezi- Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son uyarılara göre, Sahra Çölü'nden gelen çöl tozunun bu hafta içinde ülkeye giriş yapması bekleniyor.

MGM, özellikle İstanbul başta olmak üzere 14 il için sağanak yağış uyarısıyla birlikte toz taşınımı uyarısı da yapmıştır.

Yapılan açıklamada, "Marmara ve Ege bölgelerinde yer yer toz taşınımı beklendiğinden dolayı olumsuz koşullara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadelerine yer verilmiştir.

Uzmanlar, bahar döneminde meydana gelen toz taşınımının tarım için faydalı olabileceğini belirtirken, aynı zamanda bahar alerjisi ve solunum rahatsızlıkları olanların bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamıştır. Bu kişilere mümkün olduğunca maske takmaları tavsiye edilmektedir.

Ayrıca, çöl kökenli kum ve toz taşınımının hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilmiştir. Özellikle alerjisi veya solunum rahatsızlığı olan kişilerin dışarı çıkarken maske takmalarının önemli olduğu belirtilmiştir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 il için sarı kodlu uyarı vermiştir. Bu iller şunlardır: Adana, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Van, Batman, Şırnak, Osmaniye.

Diyarbakır'da Kayıp Şahsın Cesedi Dicle Nehrinde Bulundu Diyarbakır'da Kayıp Şahsın Cesedi Dicle Nehrinde Bulundu

Toz taşınımının zararlarından korunmak için uygun solunum koruyucu ekipman kullanımı, tozlu ortamlardan kaçınma, çalışma ve dinlenme alanlarının iyi havalandırılması ve tozun kontrol altında tutulması gibi önlemlerin alınması önemlidir.