Chaiban, "Benim için 2023, dünya genelinde çocuklar için en zorlu yıldı. Özellikle Gazze'deki korkunç ve görülmemiş şiddet beni derinden etkiledi." şeklinde konuştu.

Gazze'deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 40'ının çocuk olduğunu vurgulayan Chaiban, bu oranın diğer çatışmalardan iki kat fazla olduğunu belirtti.

Chaiban, çatışmaların çocukları olumsuz etkilediğini ve iklim değişikliğinin insanları yerinden ettiğini vurgulayarak, bu sorunlara karşı insancıl sistemin devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Gazze'deki çatışmaların diğer çatışmaları gölgede bıraktığını belirten Chaiban, Sudan'daki çatışmalara dikkat çekerek, bu krizin "unutulmuş" olduğuna işaret etti.

Chaiban, Sudan'da "topluluklara yönelik şiddet" olduğunu ifade ederek, Çad sınırından geçmeye zorlanan çocuklar ve ailelerin durumuna dikkat çekti.

İşgal Güçleri Gazze'deki Saldırılarını Batı Şeria'ya da Taşıdı İşgal Güçleri Gazze'deki Saldırılarını Batı Şeria'ya da Taşıdı

Bölgedeki sorunların sadece Darfur'a değil, aynı zamanda Kurdufan ve Hartum'a da yayıldığını belirten Chaiban, "Ülkenin dört bir yanında insanlar yerinden ediliyor. Şu anda Sudan'da çocukların yerinden edilmesi, en yüksek seviyeye ulaşmış durumda." dedi.

Chaiban, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda 1990'lı yıllardan bu yana devam eden çocuklara yönelik "cinsel ve fiziksel şiddetin neredeyse unutulduğunu" öne sürerek, "Bu nasıl unutulabilir?" diye sordu.

Gazze, Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika'nın Sahel bölgesindeki durumu ele alarak, 2024'e "son derece zor şartlarda" girildiğini belirten Chaiban, Suriye, Arakan ve Haiti'deki krizlere de dikkat çekilmesi gerektiğini vurguladı.

"Daha az fonla daha fazla iş yapılamaz" diyen Chaiban, 2023'te çocuklar için talep edilen bütçenin "yaklaşık yüzde 50'sinin" finanse edildiğini, ancak 2024'te taleplerin yüzde 16 azaltıldığını belirtti.

Çocuklara yardımların artırılması gerektiğini vurgulayan Chaiban, "Daha az fonla daha fazla iş yapılamaz." dedi.

Chaiban, dünya genelinde çeşitli bağışçılardan "çocuklara destek olmalarını" istemeye devam edeceklerini belirterek, "Hükümetler, bireyler veya kuruluşların cömertliği, gerçekten fark yarattığımız bir dünyada yaşıyoruz." dedi.

UNICEF, 2023 yılında 155 ülkede ve bölgede 110 milyondan fazla çocuğa yönelik temel programları desteklemek için 10,3 milyar dolar acil yardım fonu çağrısında bulunmuştu.

UNICEF'in 2024 hedefleri arasında, 155 ülkedeki yaklaşık 94 milyon çocuk için 9,3 milyar dolar değerinde acil yardım fonu bütçesi talep ediliyor. Bütçe talebinde öncelik, Afganistan'a 1,44 milyar dolar, Suriyeli sığınmacılara ve diğer savunmasız nüfuslara 860 milyon dolar, Sudan'a 840 milyon dolar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne 804 milyon dolar, Ukrayna ve göçmen krizi için 580 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Söz konusu bütçeyle 17,3 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılması ve 7,6 milyon çocuğun şiddetli akut yetersiz beslenme ile başa çıkabilmesi hedefleniyor. Yeni bütçe talebinde, yardımların yetersiz kaldığı acil durumlar arasında Sudan, Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Haiti, Etiyopya, Yemen, Somali, Güney Sudan ve Bangladeş öne çıkmaktadır.

Editör: Ömer Faruk