UNRWA, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı son dakika açıklamasında, Gazze Şeridi'ndeki işgalcilere yönelik saldırılarda 142 çalışanının şehit olduğunu bildirdi. Yoğun saldırılar altındaki Gazze'de gerçekleşen kayıpların çoğunun çalışanların aileleri ile birlikte olduğu belirtildi.

Açıklamada, BM çalışanlarının yaşamını yitirdiği vurgulanarak, bu trajik olayın Gazze'deki insanlık dramını daha da derinleştirdiği ifade edildi. UNRWA, saldırılarda hayatını kaybeden çalışanların ailelerine başsağlığı dileyerek, uluslararası toplumu acil yardım çağrısında bulundu.

BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı, Gazze'deki insanlık dramına son vermek ve bölgedeki mültecilere destek olmak amacıyla acil yardım çağrısında bulunurken, dünya genelinde barış ve istikrarın tesis edilmesi için uluslararası toplumu duyarlı olmaya çağırdı.

UNRWA KİMDİR?

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (İngilizce: United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) veya kısa adıyla UNRWA, İsrail'in kuruluşu sonrasında ortaya çıkan Arap-İsrail savaşları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını kaybeden Filistinlilere yardım amacıyla oluşturulan özel bir kuruluştur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949'da kurulan UNRWA, başlangıçta 500 bin dolayındaki mülteciye yardım etmiştir. Ancak zamanla bu sayı 1980'lerin ortalarında tahminen 2.100.000'e ulaşmıştır. Yardım alanlar arasında ilk mültecilerin çocukları, mülteci olmayan yoksullar ve ölen mültecilerin aileleri de bulunmaktadır.

İşgal Güçleri Gazze'deki Saldırılarını Batı Şeria'ya da Taşıdı İşgal Güçleri Gazze'deki Saldırılarını Batı Şeria'ya da Taşıdı

UNRWA, UNESCO ile işbirliği yaparak genellikle kamplar, okullar ve sağlık klinikleri açmayı, meslek eğitimi vererek istihdam olanakları sağlamayı, yiyecek ve giyecek dağıtmayı sürdürmektedir. Örgüt, BM üyesi ülkelerin gönüllü yardımlarıyla desteklenmektedir. Başlangıçta geçici bir kuruluş olarak tasarlanan UNRWA, Ortadoğu'daki mülteci sorununun toplumsal, ekonomik ve siyasi çözümleri gerektirmesi nedeniyle çalışma süresi birçok kez uzatılmıştır. 1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra sorunun daha da derinleşmesi, UNRWA'nın faaliyetlerini sürekli kılma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

Editör: Ömer Faruk