Yalova

Yalova'da İpek Koza İşlemeciliği Kursu Açıldı

Yalova'da Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenlenen İpek Koza İşlemeciliği kursuna katılan kadınlar, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel mesleği geleceğe taşıyorlar. Kursun sergisi de ziyarete açıldı.

Abone Ol

Haber Merkezi- Yalova Valiliği'nin koordinesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen kurslara katılan öğrencilerin ürettiği eserler, Halil İnancık Kültür Merkezi'nde sergilendi. Serginin açılışını yapan Vali Hülya Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı Meral Evcin Özdemir'e ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

İpek kozası üzerine verilen kursun tamamlayan 12 kursiyeri de tebrik eden Vali Kaya, kursiyerlerin el işi ürünlerini büyük bir beğeniyle karşıladığını ifade etti.

Kaya, "Bu gerçekten müthiş eserler. Biz Halk Eğitim'in her kursunu önemsiyoruz ama özellikle unutulmaya yüz tutmuş sanatların bu şekilde canlandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için açılan kurslarımızı daha da önemsiyoruz. Umarım ustalarımız bu kursları daha da yaygınlaştırır, daha fazla insanın faydalanmasını sağlar.

Burada yetişen sanatçılarımızın Yalova'nın coğrafi özelliklerinden faydalandığını belirtmek isterim; çünkü burada en kaliteli ipek kozaları yetişiyor. Sanatçılarımız da bu nimetten yararlanıyorlar. Hem sanatçılarımıza hem de kursiyerlerimize gösterdikleri emeklerden dolayı teşek

kür ediyorum. Yalova'nın bu alanda marka değeri olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum." şeklinde konuştu.

Kursun usta öğreticisi Özdemir ise, 2012 yılından itibaren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün desteğiyle kurslar düzenlediklerini belirterek, 146 saatlik bir kurs süresini tamamlayarak sergi düzenlediklerini ifade etti.

"Her yıl eğitim seviyemizi daha da yükseltiyoruz." diyen Özdemir, "Her geçen sene daha nitelikli ve bilinçli öğrencilerle karşılaşıyoruz. Çünkü onlara sadece bir sanatı değil, aynı zamanda kendi geçimlerini de sağlayabilecekleri bir beceriyi öğretiyoruz. Öğrencilerimiz kurs sonrasında kendi işlerini kuruyorlar, ürünler üretiyorlar. Bu bize büyük mutluluk veriyor. Amacımız hem yeni ustalar yetiştirmek hem de ekonomiye katkıda bulunmak." şeklinde konuştu.

Sergiyi gezen Vali Kaya, 7 yıldır kursa devam ederek icazet belgesi almaya hak kazanan Saliha Ülger'e belgesini takdim etti.

Açılışa, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Göktürk, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Alğan ve Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir de katıldı.