Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: "2.2 Milyar Lira Destekleme Ödemesi Çiftçilerimizin Hesaplarına Aktarılıyor" Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: "2.2 Milyar Lira Destekleme Ödemesi Çiftçilerimizin Hesaplarına Aktarılıyor"

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut ve iş yeri kira gelir beyannameleri için denetimlerini artırdı.

İkinci bir gayrimenkulu olan kişilere özellikle dikkat çekilen bu denetimlerde, yakınlarına bedelsiz olarak ev tahsis edenlerin vergi yükümlülükleri konusunda uyarılar yapılıyor.
Yüksek Mali Müşavir Sezai Mandal, birden fazla gayrimenkulu olanların yakınlarına bedelsiz ev tesis etmeleri durumunda, emlak beyannamesindeki değerin yüzde 5'inin bir yıllık kira bedeli olarak varsayılacağını belirtiyor.
Bedelsiz ev tahsis edilen gayrimenkulün vergilendirileceğini ifade eden Mandal, örneğin bir dairenin değeri 1 milyon 200 bin lira ise, devletin bunun üzerinden 5 bin lira gelir elde edildiğini varsayarak vergi talep edeceğini belirtiyor.
Mandal, bu durumun kan bağı olmadan yakınlarına ev tahsis edenleri de kapsadığını ve bu nedenle vergi ödemek zorunda olduklarını ifade ediyor.
Bu vergi yükümlülüğünün, kanunda yazan istisnalara girmemesi nedeniyle uygulandığını vurgulayan Mandal, benzer durumları yaşayanları vergi cezası alabilecekleri konusunda uyarıyor.

Editör: Ömer Faruk