HAMAS, Komutan Said Ali ve Ailesinin İşgal Saldırısında Şehid Olduğunu Duyurdu HAMAS, Komutan Said Ali ve Ailesinin İşgal Saldırısında Şehid Olduğunu Duyurdu

Görel Haber- Küresel BOYKOT nedeniyle Avrupa genelinde birçok şubesi kapanan ve kapanma riskiyle karşı karşıya olan Starbucks, Filistin'i temsilen karpuzlu fincan kullanımına başladı.

İsrail soykırımına destek veren Starbucks milyonlarca dolar zarar etti. 1992’den bu yana en uzun kayıp serisine sürüklenen Starbucks, 10,98 milyar dolarlık bir düşüş yaşadı. Borsada da ağır darbe alırken, 11 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

Starbucks neden boykot ediliyor? Her kahve İsrail'e katkı sağlıyor!

Starbucks'un İsrail'e destek açıklamaları sebebiyle boykot edilmesine ve vatandaşların markaya karşı hiciv dolu mesajlar yayınlamasına neden oldu. Şirket, dünya çapında 90.000'den fazla çalışanı, 9.700 mağazası ve haftalık 33 milyon müşterisiyle büyük bir şirket olmasına rağmen, İsrail'e verdiği destek sebebiyle %20'lik bir zarara uğradı ve ciddi bir boykotla karşılaştı.

Starbucks, İsrail Askeri Silah Fuarına Sponsor

Starbucks'ın, iddiaya göre Aish HaTorah'ın Kudüs Fonu aracılığıyla İsrail'deki askeri silah fuarlarına sponsor olduğu söyleniyor. Bu durum, şirketin Amerika, Avrupa ve İsrail savunma sanayileri arasındaki özel ilişkilerini güçlendirmeye yönelik bir çaba olduğu söylendi.

STARBUCKS BOYKOTU

Starbucks'ın, işçi sendikasının X sosyal medya platformunda "Filistin ile Dayanışma!" mesajını paylaşmasının ardından sendikayı dava etme kararı, geniş bir tartışma yaratmıştır. Şirketin bu kararı, sosyal medya platformlarındaki çağrılarla birlikte bir dizi boykot hareketine yol açmıştır.

Starbucks İcra Kurulu Başkanı Laxman Narasimhan, Morgan Stanley Küresel Tüketici ve Perakende Konferansı'nda yaptığı sunumda, Çin'deki toparlanmanın beklenenden daha zorlu olduğunu belirtmiştir. Analistler, Çin menşeli kahve zinciri Luckin Coffee'nin yoğun talep nedeniyle hızla büyümesinin, Çin pazarında Starbucks için rekabet baskısı yarattığına işaret etmişlerdir. Luckin'in başarılı olması durumunda, diğer kahve zincirlerinin de Çin pazarına odaklanmasıyla birlikte, ABD'li şirketi zor bir duruma sokabileceği konusunda uyarılarda bulunmuşlardır.

Starbucks

Starbucks Corporation, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir küresel şirket olup, dünya genelinde 86 ülkede faaliyet gösteren bir kahve mağazası zinciridir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 11 pazarda 2000'den fazla mağaza ile faaliyet gösteren şirket, 21.000 çalışanıyla dikkat çekmektedir. Starbucks, toplulukları destekleyerek ve yerel iş ortaklarıyla iş birliği yaparak pazarlarda toplumun bir parçası olarak faaliyet göstermekte.

Starbucks ve eski CEO Howard Schultz, İsrail hükümetine veya İsrail Ordusu'na finansal destek sağlamadığını belirtmektedir. Şirket, politik olmayan bir organizasyon olarak tanımlanmış ve bu tutumu sürdürme taahhüdünde bulunmuştur. İsrail'deki mağazalarını kapatma kararı almadığı, bunun yerine 2003'te ortaklık sonlandırma kararı aldığı iddia edilmiştir. Bu kararın temelinde ise operasyonel zorluklar ve ticari bir değerlendirme olduğu belirtilmektedir.

Starbucks'ın Orta Doğu'daki faaliyetleri, Kuveyt merkezli Alshaya Group ile lisans ve işletme anlaşması üzerinden gerçekleştirilmektedir. Alshaya Group, Starbucks'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki en büyük ve en uzun süreli lisanslı ortaklarından biri olarak öne çıkmaktadır. Starbucks, bu iş birliğini başarılı bulmuş ve bölgedeki faaliyetlerini Alshaya Group ile sürdürmeyi planlamaktadır.

Starbucks Türkiye, Alshaya Group'un bir parçası olarak 2003 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Türkiye'deki operasyonları, 685 mağaza ve 7622 sahip..

Haber Merkezi

Editör: Ömer Faruk