Görsel Haber- Hamdiyye Hanım, ailesiyle birlikte Basra'nın Medyene bölgesinde yaşamaktaydı. Dar'ul-Kur'an-ı Kerim'in idaresindeki Kur'an kursuna başlamasının üzerinden altı yıl geçtikten sonra, hafızlık hayalini gerçekleştirdi.

Hafızlık hayalini gerçekleştiren Hamdiyye Hanım, Kur'an-ı Kerim'i okumayı, öğrenmeyi ve yaşına rağmen ezberlemeyi Allah'ın lütfu olarak görmektedir. Bu konudaki düşüncelerini şu şekilde ifade etmektedir:

"Çocukluğumdan beri, Kur'an'ı okumayı ve hem dünya hem de ahiretimde bana fayda sağlamasını arzuladım. Yaşlı ve hasta olmam, içimdeki Kur'an-ı Kerim'i ezberleme ve ayetlerini derinlemesine düşünüp ibret almak isteğime engel olamadı. Kur'an'ın hükümlerini ve okuma usullerini öğrenme isteğim, bu engellere karşı direncimi güçlendirdi."

Evde Hafız Nasıl Olunur? Hafız Olmak Ne Kadar Sürer?

İlkokulu tamamlamamış olmasına rağmen, Kur'an-ı Kerim'i kusursuz bir şekilde okuyan Iraklı hanımefendi, istediği hedefe ulaşmak için azim ve ısrarın insanın yaşının bir engel olmadığına, başarısının ise yalnızca Allah'tan geldiğine olan inancını vurguluyor. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin çalışmayan kadınlar için zor olmadığını düşünüyor.

Hamdiyye Hanım, boş vakitlerini Kur'an-ı Kerim kıraati, ev işleri ve aile fertlerine yüce kitabı güzel ve doğru bir şekilde öğretmekle geçiriyor. Bu süreçte, Hac ibadetini gerçekleştirebilmeyi dört gözle bekliyor.

Hafız Hamidiyye Hanım'ın en büyük destekçilerinden biri, aynı zamanda Dar’ul-Kur’an’daki hocası olan İhlas Kasım Hanım olmuştur. Hamdiyye Hanım'ın eğitim ve öğretimi için elinden geleni yapmış, özellikle Kur'an derslerindeki gayreti ve ezberleme konusundaki ciddiyetiyle dikkat çekmiştir. İhlas Hanım, bu konuda şunları ifade etmektedir:

"Yaşı ileri ve işitme sorunu bulunan bir hanımefendi olması nedeniyle, onunla özel olarak ilgilendim. Kursa bazen gelememesi durumunda evine gidip, kursa gelmeden önce sayfalarını ezberleyebilmesi için ona ödev veriyordum."

İhlas Hanım, Hamdiyye Hanım'la gurur duyduğunu belirtmektedir. Ayrıca, yaşlarına bakılmaksızın azimli ve istekli öğrencilerin, Dar’ul-Kur’an’daki hocalar için güçlü bir motivasyon kaynağı olduğunu da eklemektedir.

Hamdiyye Hanım, yaşlılara örnek oluyor. Ancak Basra’daki Dar’ul-Kur’an-ı Kerim kursunun müdürü, yaşlı bir öğrencinin kursa devamının kursun seviyesini ve katılımını etkileyeceğinden endişe duyarak başta pek hevesli davranmamış. Kurs müdürü Şeyh Adil Haşuş, bu durumu şu sözlerle açıklıyor:

Mojo Kola'dan Filistin'e Destek: Satılan Her Şişe Yardıma Dönüşüyor Mojo Kola'dan Filistin'e Destek: Satılan Her Şişe Yardıma Dönüşüyor

"Kurs açıldıktan sonra Hamdiyye Hanım'ı katılımcılar arasında gördüm ve 84 yaşında olmasından dolayı kaydının yapılmaması için hocasına itiraz ettim. Çünkü bu yaşta Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeye kendisinin uygun olmadığını düşündüm. Hocasına, Kur’an-ı Kerim’deki kolay sureleri ezberleyebilmesi için yardım etmesini söyledim. Ancak gördük ki Hamdiyye Hanım, verilen ödevleri çok güzel ve iştiyakla yapıyordu. Bu durum, bizi onunla daha fazla ilgilenmeye ve ona daha çok destek olmaya teşvik etti. Allah’a hamdolsun ki doksan küsur yaşında olmasına rağmen, kendisi Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberledi.

Hafız Hamdiyye Teyze’nin Kur’an-ı Kerim’i ezberlemesi, onu onurlandırmak ve şereflendirmekle kalmayıp aynı zamanda yaşlıların hafızlık kurslarına katılması ve okur yazar olmayanlar için okuma yazma kurslarının faaliyete geçirilmesi için kapılar açıyor.

Hamdiyye Teyze’nin genç yaşlı tüm Müslümanlara ilham olmasını niyaz ediyoruz."

Haber Merkezi

Editör: Ömer Faruk