1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, bir yıl süreyle sinyal almayan telefonların IMEI kaydının silineceği duyuruldu. Bu düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" kapsamında Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu, bu yeni düzenlemenin hem telefoncular hem de vatandaşlar için sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti. Federasyon yetkililerine göre, ülke genelinde 170 bin civarında esnafın mağdur olması bekleniyor.

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Güneydoğu Anadolu Bölgesi 3. Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, yaptığı açıklamada, geçen yıl yapılan bir düzenleme ile birlikte IMEI numaraları ile ilgili sinyal alınma süresinin 1 Ocak 2024'te kesileceğini belirtti. Turgut, bu durumun birçok esnafı mağdur edeceğini ve bu nedenle sürenin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi gerektiğini savundu.

Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Argan, sadece Şanlıurfa'daki değil, Türkiye genelindeki 170 bin esnafın bu düzenlemeden etkileneceğini ifade ederek, TBMM'ye sunulan bir imza kampanyası ile yasal düzenleme talebinde bulunduklarını söyledi.

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Avcı, IMEI numaralarının kapanmasının vatandaşların ücretli olarak aldığı telefonları kullanma hakkını kısıtladığını ve bu konuda acil bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Avcı, bu düzenlemenin telefonları evde hatıra olarak saklayan insanları da etkilediğine dikkat çekti.

Federasyon Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Basmacı, vergisi verilen cihazların IMEI numaralarının süresiz olması gerektiğini savunarak, bu düzenlemenin esnafın haklarını gasp ettiğini ifade etti.

Gölette Boğulan 5 Kişiden 4'ü Suriye'ye Gönderildi Gölette Boğulan 5 Kişiden 4'ü Suriye'ye Gönderildi

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Şanlıurfa Teşkilat Başkanı Selim Özaydın ise, yeni telefon alımının zorlaştırılmasıyla döviz akışının artabileceğine ve bu durumun devleti olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Pasaj esnafından Mehmet Uluk da, özellikle ikinci el telefon satan esnafın bu düzenlemeden olumsuz etkileneceğini belirterek, devletin bu hakkı zorla almanın bir hak gaspı olduğunu ifade etti.

Editör: Ömer Faruk