Spot: IPA'nın kira artışı araştırması, Türkiye genelinde barınma krizini derinleştiren "yüksek kira, düşük gelir" sorununu gözler önüne serdi. İstanbul'da ilçe ilçe kira artış oranları incelendi, rekor yüzde 961'le Üsküdar'da gerçekleşti.

**Detay: İstanbul Planlama Ajansı'nın (IPA) yayımladığı "Bir Hak Olarak Barınma: Sağlıklı, Dayanıklı ve Güvenli Konuta Erişim Herkes İçin Mümkün Mü?" raporu, İstanbul'da kira fiyatlarında yaşanan artışı detaylı bir şekilde ortaya koydu. Rapora göre, 2019'dan bu yana en çok kira artışı yüzde 961'le Üsküdar'da yaşandı.

Üsküdar dışında en çok artış yaşanan ilçeler şunlar:

Vergi Paketinde Düzenlemeler Tamamlandı: Yurt Dışı Çıkış Harcı 500 TL Oldu Vergi Paketinde Düzenlemeler Tamamlandı: Yurt Dışı Çıkış Harcı 500 TL Oldu

Kâğıthane: %954
Beykoz: %889
Başakşehir: %879
Küçükçekmece: %861
Eyüpsultan: %804
Rapor, artan kira fiyatları nedeniyle İstanbulluların kentin merkezinden çeperine kaydığını ve çepede de yüksek kira oranlarına ulaşıldığını belirtiyor. Kasım 2023 verilerine göre İstanbul genelinde konut satış fiyatları yüzde 84,14, kira fiyatları ise yüzde 75,56 artış gösterdi. Yeni kiralama fiyatları Türkiye'de yüzde 159,3, İstanbul'da ise yüzde 145,6 arttı. Bu durum, ücretli çalışanların büyük bir kısmının gelirinin kira giderlerine gitmesine neden olarak sosyal adaletsizliği artırıyor ve toplumsal barışı tehdit ediyor.

Editör: Ömer Faruk