İnternette alışveriş yapanları ilgilendiren bir KDV kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, aktivasyon, e-pin, oyun, dijital ürün, cüzdan kodları, hediye kartı/çeki ve benzeri ürünlerin ithali ve satışı katma değer vergisine (KDV) tabi olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen esaslara göre, kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulaması 1 Şubat'tan itibaren geçerli olacak.
Tebliğe göre, bu tür kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışı KDV'ye tabi olacak. Yurt dışından temin edilen kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV, Türkiye'de mukim olanlar tarafından beyan edilecek ve ödenecek. KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından sağlanması durumunda ise KDV, yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenecek. Bu ürünlerin Türkiye'de satılması durumunda ise hesaplanan KDV, satıcı firma tarafından beyan edilecek.
Ancak, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, kullanıldığında kart, şifre ve kodu çıkaran firma nezdinde bir satın alma hakkı oluşturan, ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodların satışı KDV'ye tabi olmayacak. Bu tür kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV'ye tabi olmayacak.
Bu değişiklikle birlikte, sanal ortamda veya fiziki mağazalarda satılan kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye'de verilen aracılık hizmetleri de KDV'ye tabi olacak. Bu satışlara ilişkin hizmet bedeli veya komisyon gibi adlar altında alınan bedeller üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmetini verenler tarafından beyan edilecek.
Ayrıca, Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlarda ve Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) istisna uygulanacak asgari tutar 2 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturada gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 1000 liranın üstünde olması halinde istisna uygulanacak.
Yapılan düzenleme ile birlikte, uluslararası taşımacılık kapsamında taşımacılık faaliyetini yürütenlerin yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu yetki belgesine kaydedilmesi de düzenlendi. Mükelleflerin vergi istisnasından yararlanabilmesi için taşımacılık faaliyetini yaptıkları dönemde uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesine ilişkin ilgili mevzuat gereğince kendileri adına düzenlenmiş geçerli yetki belgesine sahip olmaları zorunlu hale getirildi.
Bu yeni düzenlemeler 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe girecek.
KDV'de flaş karar Tüm kart, şifre ve kodlardan vergi alınacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kart, şifre, aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu gibi birçok koda Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanması kararı aldı. Resmi Gazete'de duyurulan yeni KDV uygulaması, 1 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek.
Yapılan açıklamada, belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmese de henüz aktive edilmemiş kart, şifre ve kodlarla başka ürün veya hizmetin satın alınabildiği belirtildi. Bu kapsamda, sanal ortamda veya fiziki mağazalarda satılan kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışına KDV uygulanacak.
Kart, şifre, aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki gibi tüm kodlar ile sanal ortamda yayın yapan platformlar, oyun siteleri, uygulama mağazaları aracılığıyla temin edilen bilgisayar programları, oyunlar, uygulamalar, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin temini bu kapsamda değerlendirilecek. Bu ürünler, hem sanal ortamda hem de fiziki mağazalarda alışveriş yapılan yerlerde temin edilebilecek.
Yapılan bu değişiklik, KDV uygulamasını genişleterek sanal alışverişin kapsamını artırmış olup, yeni düzenleme 1 Şubat itibariyle yürürlüğe girecektir.