Haziran-Temmuz 2024 tarihlerinde yapılan bu çalışma, Marmara Bölgesi'ndeki 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesinden toplam 119 belediyenin katılımıyla gerçekleşti. Araştırma, belediyelerdeki veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkanları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara dair verileri içeriyor.

Belediyelerdeki Durum

MBB Veri ve Teknoloji Merkezi tarafından yürütülen araştırma, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını, sahip oldukları imkanları ve karşılaştıkları zorlukları tespit etmeyi amaçlıyor. Araştırma sonuçlarına göre:

Büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşerken, belde belediyelerinde bu sayı 0,4 olup 1 veteriner hekimin bile düşmediği gözlemlendi.

47 belediyenin sağladığı verilere göre tespit edilen sokak hayvanı sayısı 322.711’dir.

Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6.866 iken, barınaklarda bulunan hayvan sayısı 18.726’dır.

Barınaklar ve Sokak Hayvanlarının Tespiti

Yalova Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 107 belediyeden 57'sinin barınağa sahip olduğu, 50 belediyenin ise barınağının olmadığı tespit edildi. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken, belde belediyeleri bu alanda oldukça sınırlı kaldı. Sokak hayvanlarının tespitine yönelik çalışmalarda ise belediyelerin sadece yarısının aktif olduğu, 47 belediyenin bu konuda araştırma yaptığı belirtildi.

Zorluklar ve Çözüm Önerileri

Araştırma, belde belediyelerinde tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanların bulunmadığını ve hayvan bakımında ciddi yetersizlikler olduğunu ortaya koydu. Belediyeler, veteriner hekim yetersizliği, barınak kapasite eksikliği, finansal zorluklar ve mevzuat kaynaklı sorunlarla karşı karşıya kaldı.

MBB tarafından hazırlanan raporda, belediyelerin öne çıkan çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

Belediyelerin etkin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kısırlaştırma ve aşılamada asgari kriterler belirlenmelidir.

Sokak hayvanları yönetimi tek elden ve koordineli şekilde yürütülmeli, veteriner işleri müdürlükleri kurulmalıdır.

Siirt Fıstığında Hileli Ticaret Alarmı: Çiftçilerin Emeği Tehlikede Siirt Fıstığında Hileli Ticaret Alarmı: Çiftçilerin Emeği Tehlikede

Hayvan hastaneleri ve bakımevlerinde çalışan personelin güvenliği için çalışmalar yapılmalıdır.

Alanda çalışan tüm kurum ve aktörlerin bir araya geldiği ve fikir alışverişinde bulunduğu ortamlar yaratılmalıdır.

Sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyonuna yönelik belediyelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Mali zorluk yaşayan belediyelere ilgili bakanlıklar tarafından destek sağlanmalıdır.

Merkezi yönetim, arazi tahsisi ve finansal imkanlar konusunda belediyelere katkıda bulunmalıdır.

Editör: Masume Masume