iPhone fiyatlarına Türkiye’de zam geldi iPhone fiyatlarına Türkiye’de zam geldi

TÜİK'in kasım ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, bir önceki aya göre enflasyon yüzde 3,28 arttı. Temmuz-kasım döneminde ise tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış gerçekleşti. Bu durum, maaşlara yapılan yüzde 6'lık zam oranını aşarak enflasyon farkı verilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2024-2025 dönemi için memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına zammı içeren toplu sözleşmeye ilişkin kararını açıkladı. Buna göre, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Eğitim, sağlık, güvenlik gibi birçok sektörde çalışan memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, bu zam oranını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak. Aynı zamanda SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı olarak alacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, şu an itibariyle 5 aylık TÜFE oranının yüzde 33,66 olduğunu belirtti. Bu duruma göre memur ve memur emeklilerinin maaş artışının yüzde 45, SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 33,66 olacağını ifade etti. Orta vadeli programa göre, eğer yüzde 65 TÜFE oranı gerçekleşirse, memur ve memur emeklilerinin maaş artışlarının yüzde 50'ye yakın olabileceğini söyledi.

Öngörülen bu artışla birlikte en düşük memur maaşının 33 bin liraya çıkması bekleniyor. Belirlenecek olan zam, 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıklarına da etkili olacak.

Aralık ayı enflasyon beklenti ortalaması yüzde 3,19 olarak öngörülüyor. 3 Ocak'ta açıklanacak olan bu rakam, memur maaşları ve emekli aylıkları üzerindeki artışı doğrudan etkileyecek. Yıllık enflasyon beklentisi ise anket sonuçlarına göre yüzde 65,19 oldu. Bu beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için 3 Ocak'ı beklemek gerekecek.

Editör: Ömer Faruk