M. Medet Solmaz, makalesinde Tanzimat döneminin değişim ve dönüşümüne vurgu yaparak, özel okulların öncelikle yabancılar ve azınlıklar tarafından kurulduğunu ifade etti. Azınlıkların açtığı okulların, kapitülasyonlar aracılığıyla kültür emperyalizminin taşıyıcısı haline geldiğini öne sürdü. Özel okulların, memleket insanının memlekete düşman yetiştirilmesine zemin hazırladığına dikkat çeken Solmaz, bu durumu "vahim" olarak nitelendirdi.

Makalede, 1924 Tevhid-i Tedrisat ile medreseler gibi vakıf mekteplerinin kapatılmasının ardından özel okulların sayısının arttığına ve günümüzde anaokullarından üniversitelere kadar geniş bir yelpazede yayıldığına vurgu yapıldı. Solmaz, devletin özel okulları teşvik ettiğini ancak kontrol ve denetim mekanizmalarının yeterli olmadığını belirtti. Kamu okullarında dahi keyfiyetin üst düzeyde olduğuna değinen yazar, özel okulların maddi olanaklarına sahip kesimin tercih ettiği bir seçenek olduğunu ifade etti.

İşgalci İsrail’in Sorumsuz Politikaları: Küresel Tehdit ve Gazze'deki İnsanlık Suçları İşgalci İsrail’in Sorumsuz Politikaları: Küresel Tehdit ve Gazze'deki İnsanlık Suçları

Özel okulların artan popülaritesi ve rekabetin, bilim, sanat, ve etik alanlarında daha iyi bir gelişme sağlayabileceği düşüncesini ortaya atan Solmaz, niyetin önemine vurgu yaparak maddi çıkarların öne çıktığı durumları eleştirdi. Makalenin sonunda, 6 Şubat 2023'te yaşamını yitirenlere rahmet dileğiyle yazıyı noktalayan yazar, okuyuculara sağlıklı günler diledi.