Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş'e göre, küresel ısınma ve kuraklık artışıyla birlikte Türkiye'nin gelecekte toz taşınımından daha fazla etkilenmesi bekleniyor.

Netanyahu'nun Refah'a Saldırıya İlişkin Küstah Açıklaması Netanyahu'nun Refah'a Saldırıya İlişkin Küstah Açıklaması
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi'nin verilerine göre, ülkenin farklı bölgelerinde toz taşınımı nedeniyle atmosferin hava kalitesini etkileyen partikül madde oranlarında artış yaşanıyor.
  • Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği partikül madde sınır değeri, birçok kentte aşılarak "orta" değerlere ulaştı. Bu durum, hava kalitesindeki azalışı gösteriyor.
  • Prof. Dr. Murat Türkeş'e göre, kum ve toz fırtınaları, yüzey rüzgarlarıyla büyük miktardaki tozun havaya taşınmasıyla oluşuyor. Bu fırtınalar, Sahra Çölü ve Orta Doğu'nun etkisi altında Türkiye'yi etkiliyor.
  • İklim değişikliğinin etkisiyle, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da kum ve toz fırtınalarının sayısında ve sıklığında artış gözlemleniyor. Bu durum, Türkiye'nin toz taşınımından daha fazla etkilenme ihtimalini güçlendiriyor.