Beyaz Saray ile Netanyahu Arasında "Gazze Ateşkes Anlaşması" Tartışması Sürüyor Beyaz Saray ile Netanyahu Arasında "Gazze Ateşkes Anlaşması" Tartışması Sürüyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı Fox News röportajında, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülme planının bir parçası olarak Netanyahu ile işbirliği yaptıklarını itiraf etti. Trump, planın önemli bir aşamasının İsrail ile ortaklaşa planlandığını belirtirken, saldırıya sadece 2 gün kala İsrail'in vazgeçtiğini açıkladı.

"Süleymani'yi indirdiğimizde İsrail'in bunu bizimle beraber yapıyor olması gerekiyordu. Saldırıdan iki gün önce 'Bunu yapamayız' dediler. Sonra kendi generalimize dönüp 'Bunu biz yapabilir miyiz?' dedim. 'Evet yapabiliriz efendim, size kalmış' dedi. 'O zaman yapalım' dedim." şeklinde konuşan Trump, Netanyahu'nun ve İsrail'in planın önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Süleymani, 3 Ocak 2020'de ABD'nin Irak'ta düzenlediği insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybetmiş, bu olay bölgedeki gerginliği artırmıştı. Trump'ın açıklamaları, o dönemdeki olayların arka planını yeniden gündeme taşıdı.

Editör: Ömer Faruk