Yalova Gazetesi'ne yapılan özel açıklamalarda, kentsel dönüşüm sürecinde hangi kurumlarla işbirliği yapıldığı ve projenin ayrıntıları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Kentsel dönüşümün amacı, afet riski altındaki bölgelerde ve riskli binalarda can kaybını önlemek, şehirleri sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarına dönüştürmek olarak açıklandı. Ayrıca, altyapı hizmetlerinin yetersiz olduğu veya imar mevzuatına aykırı yapılaşmış binaların dönüşümüyle birlikte altyapı hizmetlerinin de güncellendiği vurgulandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, kentsel dönüşüm konusunda işbirliği yapılan kurumlar arasında Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar, üniversiteler, yerel yönetimler, bankalar, tapu müdürlükleri ve noterlerin bulunduğunu belirtti. Ev sahiplerinin yapısal veya kentsel dönüşüme başvurmak için ise riskli binaların tespiti için lisanslı kuruluşlara e-devlet üzerinden başvuruda bulunmaları gerektiği açıklandı.

Kentsel dönüşümle ilgili devlet destekli hibe konusunda da bilgi verilen açıklamada, riskli alanlarda yaşayan vatandaşlara 18 ay kira yardımı ve faiz desteği sağlanacak, ayrıca belirli vergi ve harçlardan muafiyet uygulanacağı belirtildi.

Vergi Paketinde Düzenlemeler Tamamlandı: Yurt Dışı Çıkış Harcı 500 TL Oldu Vergi Paketinde Düzenlemeler Tamamlandı: Yurt Dışı Çıkış Harcı 500 TL Oldu

Açıklamada ayrıca, riskli binaların tespiti için herhangi bir çoğunluk şartının bulunmadığı, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile müracaat yapabilecekleri, Yalova'da 5 lisanslı firma bulunduğu belirtilerek, kentsel dönüşüm sürecinde güvenlik tedbirlerine vurgu yapıldı.

Yalova'nın deprem bölgesinde olduğu ve riskli binaların sayısının belirlenmesi için teknik incelemelerin yapıldığı ifade edilen açıklamada, dönüşümü tamamlanan riskli yapıların sayısı ve bağımsız birimleri hakkında bilgi verildi.

Son olarak, rezerv yapı alanının ne olduğu ve Yalova'da kaç adet bulunduğu konusunda bilgi verilen açıklamada, rezerv yapı alanlarının TOKİ veya İdare tarafından belirlendiği, bu alanların talebe bağlı olarak veya Bakanlık tarafından resen belirlenebileceği ifade edildi. Yalova'da Bakanlık tarafından belirlenen 45 adet rezerv yapı alanının bulunduğu açıklandı.

Editör: Ömer Faruk