Tarihi Ayasofya Camii, Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Pazartesi gününden itibaren yabancı turistlerden Ayasofya ziyareti için 25 Euro giriş ücreti alınmaya başlanacak.

Bakanlık, bu ücretin turistik ziyaretçileri camiyi rahatsız etmeden Ayasofya'yı gezmelerine olanak tanıyacak bir sistemle birleştiğini açıkladı.

Ayrıca, ziyaretçilere QR kod uygulaması ile sağlanan kulaklıklı sistemle 23 dilde bilgi sunulacak.

Yapılan düzenleme, Ayasofya'nın tarihî atmosferini korurken turist akışını daha kontrollü hale getirmeyi amaçlıyor.

Ayasofya Camii Nerede? Ayasofya Camisi Tarihi, Özellikleri, Hikayesi Ve Mimarı Hakkında Bilgi

Ayasofya, üç farklı dönemde inşa edilen bir eser olarak tarihe geçmiştir. İlk Ayasofya, Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak Hristiyanlığı kabul eden I. Konstantin döneminde, İstanbul'un yedi tepesinden birincisi üzerinde ahşap çatılı bir bazilika olarak yapılmış ve "Büyük Kilise" olarak anılmıştır. Bu yapı, 360 yılında II. Konstantin döneminde açılmış, ancak 404 yılında çıkan bir isyan sırasında çıkan yangında büyük ölçüde harap olmuş ve günümüze ulaşan bir kalıntı bulunmamaktadır.

Akaryakıtta işler karıştı: Karta zam nakite indirim geliyor Akaryakıtta işler karıştı: Karta zam nakite indirim geliyor

İkinci Ayasofya, İmparator II. Theodosius tarafından birincisinin üzerine inşa edilmiş ve 415 yılında ibadete açılmıştır. Bu yapı da bazilika şeklinde ve ahşap çatılı olarak inşa edilmiş, ancak 532 yılında çıkan Nika Ayaklanması'nda isyancılar tarafından yakılıp yıkılmıştır.

Üçüncü Ayasofya ise, Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 532-537 yıllarında inşa edilmiştir. İlk iki yapıdan çok daha büyük ve görkemli olan bu Ayasofya, Bizans döneminde isyanlar, savaşlar ve doğal afetler nedeniyle birçok kez tahrip olmuştur. En büyük yıkıma 1204 yılında 4. Haçlı Seferi sırasında uğramış, Haçlılar şehri istila ederek Ayasofya'yı yağmalamıştır. 1204-1261 yılları arasındaki Latin işgali sırasında ise Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir katedrale dönüştürülmüştür.

Ayasofya, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlı tarafından fethedilmesiyle Fatih Sultan Mehmed Han tarafından camiye dönüştürülmüştür. Osmanlı döneminde birçok padişah tarafından onarılmış, genişletilmiş ve süslenmiştir. Ayasofya, mimar Sinan'ın düzenlemeleriyle depremlere dayanıklı hale getirilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun fethedildiği 1453 yılından itibaren cami olarak hizmet vermiştir.

Ancak, 1930'lu yıllarda başlayan restorasyon çalışmaları sonucunda Ayasofya müzeye çevrilmiştir. Ancak, 10 Temmuz 2020 tarihinde Danıştay'ın Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan bir kararname ile Ayasofya, tekrar ibadete açılmıştır. 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 35. maddesi uyarınca Ayasofya'nın yönetimi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmiştir.

Editör: Ömer Faruk