Afganistan İslam Emirliğinde, Ağustos 2021'den bu yana ülkeye yapılan ilk büyükelçi ataması gerçekleştirildi.

Afganistan İslam Emirliği Başbakanı El Hac Muhammed Hasan Ahund, Çin'in yeni Afganistan Büyükelçisi Zhao Xing'in sunduğu güven mektubunu kabul ederek yeni büyükelçiye görevinde başarılar diledi.

Arg Sarayı'nda gerçekleşen kabul töreninde, Dışişleri Bakanı Mevlevi Emirhan Muttaki de hazır bulundu.

Çin'in yeni Afganistan Büyükelçisi Xing, Afganistan'daki yeni görevinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği törende, 'Çin'in Afganistan Büyükelçisi olarak görevime başlamak benim için onur verici bir durumdur.' dedi.

Çin Büyükelçisi Xing, Çin'in Afganistan'ın iyi bir komşusu olarak Afganistan'ın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve kararların bağımsızlığına tamamen saygı duyduğunu söyledi.

Çin'in Afganistan'ın içişlerine karışma gibi bir politikasının olmadığına vurgu yapan Xing, 'Afganistan'ı Çin'in nüfuz alanı haline getirmek istemiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Yeni büyükelçi Zhao Xing, 'Son iki yılda ekonominin büyümesi ve güvenliğin sağlanmasıyla birlikte yolsuzluk, suç ve uyuşturucuyla mücadelede büyük ilerleme kaydedilmesinden mutluyuz. Afganistan ile Çin arasındaki siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkileri ve iş birliğini güçlendirmeye çalışacağım.' dedi.

İslam Emirliği Başbakanı Ahund, Zhao Xing'i büyükelçi olarak atayan Çin yönetimini tebrik ederek bu atamanın; iki ülke arasında daha yüksek düzeyde diplomatik ilişkilere yol açacağını ve yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi.

Afganistan ile Çin arasındaki ilişkilere önem verdiklerini belirten Başbakan Ahund, işgalin sona ermesinden sonra, Afganistan ile Çin arasında iyi ilişkiler ve iş birliğinin devam ettiğini kaydederek ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti.

HÜDA PAR'dan CHP'ye Sert Tepki: "Bu Topraklar Siyonizmin Yandaşlarına Geçit Vermeyecek!" HÜDA PAR'dan CHP'ye Sert Tepki: "Bu Topraklar Siyonizmin Yandaşlarına Geçit Vermeyecek!"

Kabil'e büyükelçi ataması, son iki yılda Çin'in Afganistan İslam Emirliği'ne ilişkin attığı en yüksek düzeyli diplomatik adım olarak kayda geçti.

Törenin sonunda Büyükelçi Xing, beraberinde getirdiği güven mektubunu Başbakan Ahund'a sundu. (İLKHA)

Editör: Ömer Faruk