Otomotiv sektöründe ikinci el araç fiyatlarında yaşanan yüzde 30'a varan düşüşün ardında, galericilerin 2024'ün getireceği sıfır araç fiyatlarındaki yükselişe hazırlık amacıyla "keriz silkeleme" stratejisine başladığı konuşuluyor.

Son 3-4 aydır ikinci el otomobil satışları ve fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşanırken, Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, bu düşüşün arkasında asıl sebep, 2024 yılında döviz kuru artışının ve girdi maliyetlerindeki yükselişin, sıfır araç fiyatlarına yüzde 30 zam getireceği beklentisi olarak ortaya çıkıyor.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, piyasanın düşük olduğu dönemlerde uygun fiyatlı ikinci el araçları toplayan galericiler, bu araçları satışa çıkarmak yerine stoklamaya başladı. Beklenen senaryoya göre, 2024 yılında tüketicilerin sıfır araçlara yöneleceği ve bu durumun sektörü hareketlendireceği öngörülüyor. Bu da ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden olacak. Galericiler, şimdiden düşük fiyatla araç alıp stok yaparak, 2024 yılının ilk yarısında bu araçları yüksek fiyatla satışa çıkarma stratejisi izliyor. Bu ticaret pratiği borsada "alttan alıp yüksekten" satmak olarak adlandırılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonu Hedeflediğimiz Seviyelere İndireceğiz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonu Hedeflediğimiz Seviyelere İndireceğiz

2023 modellerini eritmek ve hedefleri tutturmak amacıyla sıfır otomobil bayilerinde başlayan kampanyalar, kredi sorunu yaşayanları takas destekleri ve uygun ödeme şartları ile sıfır otomobil sahibi yapmaya yönlendirdi. Ancak 2024 yılında döviz kuru beklentisi ve fabrika maliyetlerindeki artış, sıfır araç fiyatlarında ciddi yükselişlere yol açacak. Bu durum, 2024 yılında toplam sıfır araç satışlarının düşmesine ve tüketicilerin ikinci el araçlara yönelmesine sebep olacak.

Sektör temsilcileri, 2024 yılında ikinci el otomobil fiyatlarının ve satışlarının yüksek olacağını belirterek, tüketicilere aciliyeti olmayan durumlarda araçlarını düşük fiyata satmamalarını tavsiye ediyorlar.

Editör: Ömer Faruk