Türk mühendisleri tarafından yerli imkânlarla üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A bu gece yörüngesine doğru yola çıkıyor.

Yörüngesine Fırlatılacak

TÜRKSAT 6A, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımlarıyla bu gece saat 00.20’de SpaceX firmasına ait Amerika’nın Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden yörüngesine doğru fırlatılacak.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Filistin Meselesi Bizim İçin Milli Bir Davadır" TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Filistin Meselesi Bizim İçin Milli Bir Davadır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mesaj

Gece yarısı gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video mesaj yayınlayacak. Bakan Uraloğlu da Kennedy Uzay Merkezi’nden canlı bağlantı ile fırlatma işlemini Türkiye’ye aktaracak.

"Kendi Uydusunu Üreten 11 Ülkeden Biri Olacağız"

TÜRKSAT 6A uydusunun fırlatılması öncesinde son durumu yakından takip eden Bakan Uraloğlu, “Şu an fırlatma işlemleri için hazırlıklarımız sorunsuz devam ediyor. Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü TÜRKSAT 6A’nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız,” dedi.

"Testler Yaklaşık 1 Ay Sürecek"

Uydunun fırlatılmasından itibaren yaşanacak süreç hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alacağız ve faaliyete geçireceğiz,” şeklinde konuştu.

"5 Milyar İnsana Hizmet Verilecek"

TÜRKSAT 6A’nın Türkiye’nin en önemli Ar-Ge projelerinden biri olduğunu belirten Uraloğlu, “Uydumuz TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye’nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın da kapsama alanına girerek 5 milyar insana hizmet verecek,” dedi.

Türk Mühendislerin Başarısı

Türksat 6A Projesi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum olarak, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı. Yüzde 80 üzerinde milli üretim olan TÜRKSAT 6A, Türk mühendislerinin büyük başarısını ortaya koyuyor.

Editör: Masume Masume