Van'ın Gevaş ilçesinde yılda tonlarca üretilen Gevaş fasulyesi, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

Van Ticaret Borsası (VANTB) ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin işbirliğiyle Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan (TÜRKPATENT) Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Gevaş fasulyesinin üretimi desteklenecek.

Yılda 12 bin tona yakın üretilen ve kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Gevaş fasulyesi, tadı, rengi ve etli olmasıyla dikkat çekiyor.

Van'da tescilli ürün sayısı artıyor

Geçtiğimiz günlerde Sıhke Kavunu da tescil belgesi almıştı. Gevaş fasulyesi; Çatak Cevizi, Sengeser, Savatlı Gümüş İşlemesi, Van pastası, Otlu Peynir, Kürt Köftesi, Keledoş, Kavut, Van Kahvaltısı, Bahçesaray cevizi, Erciş üzümü, Jirkan Kilimi, Murtuğa, Tandırda Van Balığı, Ayran aşı, gül reçeli ve Sıhke Kavununun ardından Van'da Coğrafi İşaret Tescili alan 18'inci ürün oldu.

Sokakta Yürüyen Zihinsel Engelli Adam Köpek Saldırısında Hayatını Kaybetti! Sokakta Yürüyen Zihinsel Engelli Adam Köpek Saldırısında Hayatını Kaybetti!

Van Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen belge takdim töreninde gazetecilere konuşan VANTB Başkanı Nayif Süer, 'Geç kalınmış bir karardı, Van'a hayırlı olsun. Bu tescilin en az 20 yıl önce alınması gerekiyordu. Ürünümüzün tescilini aldığımız için mutluyuz. Normal bir fasulye değil, tadı, rengi ve etli olma özelliği Gevaş Fasulyesini diğer ürünlerden çok daha lezzetli kılıyor. Emeği geçen üniversitedeki hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Ticaret Borsası'nın çalışanları bu konuda çok emek verdiler onlara da çok teşekkür ediyorum. Bu tescil 20 yıl önce yapılsaydı çiftçilerimiz çok farklı bir yerde olurdu. Ama geç kalmış değiliz, zararın neresinden dönersek kardır' dedi.

Üretimi desteklenecek

Gevaş fasulyesinin üretiminin destekleneceğini dile getiren Süer, 'Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden hocalarımızla beraber böyle bir çalışma yaptık. Bundan sonra da çiftçilerimize daha fazla destek vererek bu ürünün gelişmesi ve piyasaya tanıtılması için daha fazla sahipleneceğiz. Bunun için diğer kurumlarımızdan da destek isteyeceğiz. Borsa olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Gevaş'ın hemen hemen her bahçesinde bu fasulye üretiliyor. Çiftçilerimiz bu üründen para kazanıyorlar ancak bunu daha da genişleteceğiz. Ürünün işlenmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve daha fazla üretilmesi noktasında çalışmalar yürüteceğiz. Fuarlarda da Gevaş Fasulyesini tanıtacağız' ifadelerini kullandı.

'Taze tüketime uygun'

Gevaş fasulyesinin sahip olduğu özelliklerden bahseden Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy, 'Van Ticaret Borsası ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin işbirliğiyle büyük bir adım atıldı. Gevaş fasulyesi, mikro klima özelliğine sahip Gevaş ilçemizde yetişen özel bir fasulye çeşididir. Bodur değil sarılıcı büyüme özelliğine sahiptir. Karışık bir popülasyon halindedir. Taze tüketime uygun, kılçıksız ve gevrektir. Tohumları siyah renkli olan fasulye, sofralık, kurutmalık ve konserve olarak tüketilebilmektedir. Tamamen organik şekilde salma sulamayla sulanmaktadır. Coğrafi tescille birlikte gelecek yıllarda çok daha artan oranlarda üretilmesini ümit etmekteyiz. Gevaş fasulyesinin farklı olmasında Gevaş'ın kirli tınılı toprak yapısı, Van Gölü'nün ılımanlaştırıcı etkisi, taban suyu yüksekliği gibi etkenler var' şeklinde konuştu.

Tescil belgesinden dolayı mutlu olduklarını dile getiren Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Özek de bundan sonraki süreçte Gevaş fasulyesinin tanıtımı ve üretimi konusunda çiftçileri teşvik edeceklerini söyledi.

Belge takdim törenine; VANTB Başkanı Nayif Süer, Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy, Doç. Dr. Ruhan İlknur Gazioğlu Şensoy, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Doç. Dr. Çeknas Erdinç, Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Özek, VANTB Başkanı Yardımcısı Muzaffer Bilen, Yönetim Kurulu Üyesi Türkay Özbek ve VANTB Genel Sekreteri Macide Demir katıldı. (İLKHA)

Editör: Ömer Faruk