Sağlık

"Virüs Potpurisi" Alarmı: Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Hızla Artıyor!

Türkiye'nin farklı bölgelerinde "virüs potpurisi" alarmı! Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış yaşandığını, hastanelere başvuran hasta sayısının 2 katına çıktığını açıkladı.

Abone Ol

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışın dikkat çekici olduğunu belirtti. Son günlerde gribal enfeksiyon nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısının normalin iki katına çıktığını ifade etti. Doç. Dr. Doğan, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi.

  • Kış mevsiminin geç başlamasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandı.
  • İnfluenza virüsü, koronavirüs, adenovirüs, rinovirüs gibi farklı etkenlerle başvuran hastaların sayısında artış gözlemlendi.
  • Enfeksiyonun seyrinin uzadığı ve farklı etkenlere maruz kalındığında iyileşmiş gibi görünen hastaların tekrar semptomlarla başvurduğu belirtildi.
  • Hastanın vücudu, birden fazla virüsle karşılaştığı için "virüs potpurisi" yaşandığı ifade edildi.
  • Özellikle çocuklarda hastalığın eve taşınarak aile içinde döngü oluşturduğu vurgulandı.
  • Antibiyotiklerin virüslere karşı etkisiz olduğu, semptomatik tedavi ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
  • Sıvı tüketimi, yeterli uyku, beslenme, sosyal mesafe ve maske kullanımının önemi vurgulandı.

Doç. Dr. Mustafa Doğan, özellikle çocukların bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmelerinin, beslenmeyi unutmalarına ve enfeksiyonlara karşı dirençlerinin azalmasına neden olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, toplu yaşam alanlarında virüs yayılımının daha fazla olduğu ve özellikle kapalı ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.