Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, 2023 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) programı kapsamında, 81 üniversite adına 529 öğrenci ile 27 farklı kamu kurumu adına 321 öğrenci olmak üzere toplamda 850 öğrenci yurt dışına gönderilecek.

Bu program çerçevesinde öğrenciler, 69 farklı ülkede lisansüstü öğrenim görebilecekler.

Bakanlık, burslu olarak yurt dışında lisansüstü eğitim almak için göndereceği öğrenci sayısını 850 olarak belirledi.

Ayrıca, 2023 YLSY kapsamında 430 farklı lisansüstü öğrenim alanında burs tahsis edilecek. Burslar, alanlara göre şu şekilde belirlendi: "Ülke/bölge çalışmaları, mimarlık, özel eğitim, psikoloji, sürdürülebilir çevre, deprem çalışmaları, siber güvenlik, veri bilimi ve bulut bilişim, akıllı enerji sistemleri, akıllı ve yenilikçi malzemeler, göç ve göçmen çalışmaları, otonom ve bağlantılı araç teknolojileri, elektrikli ve hibrit araçlar, yapay zeka ve makine öğrenmesi, yazılım mühendisliği, ileri robotik sistemler ve mekatronik, enerji depolama ve enerji verimliliği, iklim değişikliği, savunma teknolojileri, klinik eczacılık, moleküler farmakoloji ve ilaç araştırmaları, blokzincir teknolojisi, nükleer, siber güvenlik/kriptoloji, açık kaynak yazılımlar, bulut bilişim.

YLSY'de Ülke-Bölge Çalışmaları İçin Toplam 47 Kontenjan Açıldı

Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) kapsamında, ülke-bölge çalışmaları alanında 9'u kamu kurumları adına, 38'i ise üniversiteler adına olmak üzere toplamda 47 kontenjan açıldı.

Bu alandaki kontenjanlar arasında özellikle Afrika, Balkanlar, Latin Amerika, Hindistan, Asya Pasifik, Avrupa, Çin, Doğu Asya, Ermeni, Güney Asya, Gürcistan, İskandinav ülkeleri, İspanya, Orta Doğu ve Uzak Doğu çalışmaları bulunuyor.

MEB'den YLSY için 35 Kontenjan Açıldı

OGM'den Orman Yangını Uyarısı: 12 İl İçin Yüksek Risk OGM'den Orman Yangını Uyarısı: 12 İl İçin Yüksek Risk

2023 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) programı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı adına 35 kontenjan ayrıldı. Bu kontenjanlar arasında eğitimde yeni teknolojiler, yapay zeka eğitimi, eğitim felsefesi, istatistik, özel eğitim, öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme, yetişkin eğitimi gibi alanlar bulunuyor.

Ayrıca, doktora eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar, Milli Eğitim Uzmanı kadrosuna atanacaklar.

YLSY Başvuru Şartları ve Süreci

Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) başvuru şartları şu şekilde:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az lisans mezunu olmak,
  • Lisans mezuniyet notunun 4 üzerinden en az 2.50 olması,
  • Yıllık kılavuzlarda belirtilen yaş şartını karşılamak,
  • ALES sınavından en az 75 puan almak,
  • Yükseköğrenim veya kamu görevi sırasında ağır disiplin cezası almamış olmak.

Başvurular, 29 Aralık tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın Resmi Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden kabul edilecek. Adaylar, geçerli ALES puanı ve lisans mezuniyet notuna göre başvuru yapabilecekler.

Başvuruların ardından, ALES puanının yüzde 40'ı ve lisans mezuniyet notunun yüzde 20'si dikkate alınarak yapılan sıralamada en fazla üç katı aday, sözlü sınava çağrılacak.

Sözlü sınav, başvuru yapılan lisansüstü öğrenim grubu doğrultusunda sadece ALES puanı ve lisans mezuniyet notu üstünlüğüne göre gerçekleştirilecek. Adaylar, birden fazla gruptan sözlü sınava giremeyecekler.

Burslar için başvuruda ilk aşamada yabancı dil şartı aranmıyor. Ancak burs kazanıldıktan sonra yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan öğrenciler, yurt içinde ve yurt dışında yabancı dil eğitimi alma imkanı bulacaklar. Bu eğitimlerin tüm masrafları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Lisansüstü Öğrenim Grubu İçin Sözlü Sınav Süreci

İlan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday, tercihleri ve puan üstünlüğüne göre Lisansüstü Öğrenim Grubu için sözlü sınav için çağrılacak. Bu çağrılma, ALES veya yazılı sınav puanının yüzde 40'ı ile lisans mezuniyet notunun yüzde 20'si dikkate alınarak gerçekleşecek.

Sözlü sınavda, adaylar alan bilgisi, kavrayış ve özetleme yeteneği, ifade becerileri, muhakeme gücü, iletişim kabiliyeti, özgüven, ikna yeteneği, bilimsel ve teknolojik gelişmelere olan ilgi ve akademik çalışmalara yatkınlık gibi kriterler üzerinden değerlendirilecek. Bu değerlendirme, sözlü sınav komisyonu tarafından yapılacak.

Her adaya, komisyon başkanı ve üyeleri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilecek. Bu puanların aritmetik ortalaması, adayın sözlü sınav puanını belirleyecek.

Kurum Tercihleri ve YLSY Yerleştirme Süreci

YLSY sınavından sonra adayların, ALES puanının yüzde 40'ı, sözlü sınav puanının yüzde 40'ı ve lisans mezuniyet notunun yüzde 20'si üzerinden hesaplanan YLSY yerleştirme puanı 70 ve üzeri olanlar kurum tercihlerini yapma hakkı kazanacaklar.

Kurum tercih işlemleri, REBUS platformu üzerinden gerçekleştirilecek ve adaylar YLSY yerleştirme puanı üstünlüğüne göre tercihlerine uygun kurum kontenjanlarına yerleştirilecekler.

Kurum kontenjanlarına yerleşen adaylar, Bakanlık tarafından istenen belgeleri eksiksiz teslim ettikten sonra resmi bursluluk hakkını elde edecekler.

YLSY kapsamında öğrenciler, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim alabilecekler. Dil öğrenimi için bir yıl, yüksek lisans için en fazla 2 yıl, doktora için ise en fazla 4 yıl süre verilecek. Ancak bu süreler, ülkelerin eğitim sistemlerine ve uygulamalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, yurt içinde aldıkları eğitim süresi kadar, yurt dışında aldıkları eğitimin iki katı süre boyunca öğrenim gördükleri kurumlarda mecburi hizmetle sorumlu olacaklar.

Son 20 Yılda YLSY Destekleri ve Burslar

Son 20 yılda, YLSY kapsamında toplamda 11,943 öğrenci yurt dışında lisansüstü öğrenim görerek faydalandı. Bu dönem içerisinde 9,540 öğrenci 1929-2002 yılları arasında, 11,943 öğrenci ise 2002-2022 yılları arasında YLSY desteğiyle yurt dışında eğitim aldı.

Şu anda 3,201 öğrenci MEB bursunu kullanarak, 47 farklı ülkede özellikle İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde eğitim görüyor.

Bakanlık, resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora programları için ayırdığı bütçeyi son 10 yılda yaklaşık 10 kat artırarak 2 milyar 210 milyon liraya yükseltti.

YLSY kapsamında, okul ücretleri, aylık burslar, sağlık ve ulaşım giderleri, yabancı dil sınav ücretleri, kırtasiye yardımları gibi birçok destek öğrencilere sunuluyor.

Burs miktarları, yurt içinde dil öğrenimi süresince aylık 3,100 lira olarak ödenirken, yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin aldıkları burslar öğrencinin bulunduğu ülkeye göre değişiklik gösteriyor.

Editör: Ömer Faruk