Gün içinde soluduğumuz hava miktarının yaklaşık 10.000 litre olduğu bir gerçek. Ancak, çocuklar ve yetişkinler arasında sıkça karşılaşılan burun tıkanıklığı problemi genellikle hafife alınır ve geçici çözümlerle geçiştirilmeye çalışılır. Op.Dr. Bahadır Baykal, bu durumun kronik hale gelmesinin, uykusuzluk, yorgunluk gibi sorunlara sebep olduğunu ve uzun vadede kalp büyümesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Dr. Baykal, soğuk algınlığı veya sinüzit gibi geçici durumların yanı sıra, burun iç kısım eğriliği (deviasyon) veya burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığının önemine dikkat çekiyor. Bu durumun oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Oksijen-karbondioksit değişiminin etkilendiği durumlarda, kanın dokulara yeterince oksijen götürememesi sonucu dokularda hasar meydana gelebiliyor.
Kronik burun tıkanıklığına sahip olan bireylerde horlama ve sabahları ağızda kuruluk hissi gibi belirtilerin sıkça görüldüğünü belirten Dr. Baykal, bu durumun kaliteli uyku uyuyamama, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara yol açtığını söylüyor. Ayrıca, kadınlarda hormonal değişimlerin (adet dönemleri, gebelik) ve alerjik reaksiyonların da burun tıkanıklığına neden olabileceğini ekliyor.
Dr. Baykal, burun tıkanıklığının sebeplerine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri olduğunu belirterek, deviasyon durumlarında ameliyatın tek çözüm olduğunu ifade ediyor.