Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Tugay Yumuk, özellikle yaz aylarında artış gösteren kalp çarpıntısı hakkında önemli uyarılarda bulundu. 

Maymun çiçeği virüsü için en riskli şehir belli oldu! En Riskli İl... Maymun çiçeği virüsü için en riskli şehir belli oldu! En Riskli İl...

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Tugay Yumuk, kalp çarpıntısı ve kalp sağlığı konusunda kritik açıklamalarda bulundu. Yaz aylarında artış gösteren kalp çarpıntısı vakalarına dikkat çeken Dr. Yumuk, iki tür çarpıntı olduğunu belirterek, bunların iyi ve kötü huylu olabileceğini ifade etti.

Dr. Yumuk, kalp çarpıntısı yaşandığında hemen kalp hastası olunduğu düşüncesine kapılmanın doğru olmadığını vurguladı. "Çarpıntıların büyük çoğunluğu yaz aylarında olur. Özellikle susuz kalmak, vücudu yoracağı için kalp hızı artar ve bu da çarpıntıya neden olur. Çabuk yorulma, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler görülebilir," dedi.

Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için bol sıvı tüketmenin, düzenli yürüyüş ve spor yapmanın önemine değinen Dr. Yumuk, "Kalp ne kadar yavaş atarsa, kalp sağlığı o kadar uzun olur. Ancak sıcak havalarda yürüyüş yapmak kalp hızını artırarak çarpıntılara yol açabilir," uyarısında bulundu.

Kalp çarpıntısı yaşayanlara, "Öncelikle birkaç dakika dinlenin. Eğer çarpıntı geçmezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup EKG çektirin. Erken müdahale, ciddi bir durumun önüne geçebilir," diyen Dr. Yumuk, kalp çarpıntısının nedenleri arasında stres, uykusuzluk, çay ve kahve tüketimi gibi etkenlerin olduğunu belirtti.

Son olarak, Dr. Yumuk, "Kalp hızını artıran faktörler konusunda uzman görüşü almak önemlidir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi veya farklı işlemlerle çarpıntı tedavi edilebilir. Ancak en büyük hata, 'bir şey çıkacak' korkusuyla doktora gitmemektir. Herkesin en azından bir kere kardiyoloji kontrolünden geçmesi gereklidir," dedi.

Kaynak: Görsel Haber