Haber Merkezi- Dünya gündemine oturan ve birçok ülkeyi etkileyen Instagram erişim sorunu tartışma konusu olmaya devam ediyor. 1 Ağustos 2024 tarihinde başlayan Instagram erişim engeli 24 saatten uzun süredir devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime kapatılan Instagram’ın açılıp açılmayacağı ise büyük bir soru işareti.

Türkiye’de 60 milyona yakın kullanıcısı bulunan ve dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram erişime kapatıldı. BTK'nın aldığı kapatma kararının ardından gözler hükümet kanadından gelecek açıklamalara çevrildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan konuyla ilgili en net açıklama geldi.

Fahrettin Altun’un Açıklaması

Önceki gün İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşım sonrası BTK böyle bir karar aldı. Altun açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Yaz Kur'an Kursu Filistin'e destek etkinliğiyle son buldu Yaz Kur'an Kursu Filistin'e destek etkinliğiyle son buldu

"Filistin direniş hareketi Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Heniye, düşmanlarının asla anlayamayacağı bir tevazuyla şehadete yürüdü. Filistin davasının en büyük kahramanlarından biri olarak tarihe geçen şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. İslam aleminin ve Filistin’in başı sağolsun. Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum.

Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Her fırsatta ve her platformda Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız. Filistin er ya da geç özgür olacaktır. İsrail ve destekçileri bunu engelleyemeyecektir."

BTK Duyurdu: Instagram'a Erişim Engeli Getirildi

İlerleyen saatlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirildiği duyuruldu. BTK'nin "site bilgileri sorgu sayfasında", Instagram'a erişim engeli kararı alındığı açıklaması yer aldı.

Instagram Ne Zaman Açılacak?

Dün sabah saatlerinde büyük bir sürprizle karşılaşan kullanıcılar, Instagram'ın ne zaman erişime açılacağını merak ederek gözlerini yetkililere çevirdi. En net açıklama bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın erişime açılmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Biz hukuk ülkesiyiz, ülkemizin koyduğu kurallar var, ülkemizin değerleri ve hassasiyetleri var. Bu noktada kaynakları ülkemiz dışında olan, ancak ülkemizde de temsilcileri bulunan bazı sosyal medya platformları var. Bizim bunlardan uygulanmasını istediğimiz belli kural ve mevzuatlar var. Zaman zaman bunlara uyulmasında yaptığımız uyarılara rağmen bazı problemler görüyoruz. Bu da en son bütün uyarılarımıza rağmen katalog suçları dediğimiz bir çerçeve var, o çerçeve kapsamında kendilerini uyardık; gerekli karşılığı bulmadığımız için erişim engeli getirdik.

Bu bahsedilen aksaklıkları ve kanunumuza uymayan tarafları giderip hassasiyetlerimizi yerine getirdikleri zaman erişim yasağını kaldırmış olacağız. Biz mutlaka bunu takip ediyoruz, onlarla iletişim halindeyiz. Söylediğimiz birçok şeyi yerine getirdiklerini söyleyebilirim ama bazen bu karşılık bulmayabiliyor; özellikle hem kanuni hem hukuki olarak koyduğumuz kurallar, hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz.

"Eksiklikler giderildiği an, diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız. Burası bağımsız bir ülke; kanunları ve kuralları var, herkesin de bu kanun ve kurallara uymasını istiyoruz."

Editör: Fatma Zehra