Sağlık

Ksilitol Tatlandırıcısı, Kandaki Pıhtılaşma Oranını Yüzde 50 Artırıyor

Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, paketli gıdalarda yaygın olarak kullanılan ksilitol adlı tatlandırıcının kandaki pıhtılaşma oranını yüzde 50 artırdığına dikkat çekti.

Abone Ol

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, düşük kalorili yapay tatlandırıcı ksilitolün kandaki pıhtılaşmayı artırarak kalp krizi, kalp yetmezliği, beyne pıhtı atması ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koydu. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, ksilitolün hem sentetik hem de doğal olarak kullanılabildiğini belirtti.

Kocaman, ksilitol üzerinde yapılan çalışmalarda bu tatlandırıcının kardiyovasküler hastalıklara yönelik sebep-sonuç ilişkisinin incelendiğini belirtti. Çalışmada, ksilitolün trombositleri aktive edip etmediğinin mikroskop altında kontrol edildiğini ve trombositlerin aktive olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

"Neredeyse Tüm Gıda Sanayisi Tarafından Kullanılıyor"

Kocaman, ksilitol adlı yapay tatlandırıcının şu an neredeyse tüm gıda sanayisi tarafından kullanıldığını belirterek, “Bu yapay ve doğal olanların bir kısmı zaten vücutta yapılabiliyor” dedi. Ksilitolün gıda olarak alındığında, normalde vücutta bulunandan bin kat daha fazla kanda dolaştığını ve trombositleri aktive ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Kocaman, tatlandırıcıların gün içinde birden fazla tüketilmesi durumunda, kanda dolaşan miktarların daha da arttığını ve bu durumun kanın pıhtılaşma riskini yükselttiğini vurguladı. Ksilitolün, laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarda da insan kanında pıhtılaşmayı artırdığının gözlemlendiğini belirtti.

Kocaman, “Bir tane tatlandırıcı aldığınızda hemen kalp krizi geçireceksiniz demiyoruz; fakat, trombositlerin pıhtılaşmaya eğilimi olan kişilerde ksilitolün pıhtılaşma riskini artırdığı ve kardiyovasküler olayların yüzde 50 oranında arttığını istatistiksel olarak görüyoruz,” dedi.