Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavlar 3 aşamada yapılacak: ülke genelinde, il ve ilçe genelinde, okul genelinde.
Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılan ortak sınavlar, okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi zorluk ve kapsam açısından olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak. Ancak öğrencilerin sıralanması veya okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak.
Ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülen bu sınavlar okullarda öğretmenler tarafından yapılacak. Öğretmenler bu sınavlarda Bakanlık tarafından hazırlanan soruları kullanacaklar.
Okullarda öğrencilere geri bildirim vermek amacıyla kısa süreli sınavlar da uygulanacak, ancak bu sınavlar not olarak yansımayacak.
Türkçe derslerinde, yabancı dil derslerinde olduğu gibi dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçen uygulamalı sınavlar başlatılacak.
Öğrencilere sınav takvimleri okul tarafından önceden e-Okul sistemi üzerinden duyurulacak ve sınavlar öğrencilere ayrıca bildirilecek.
Sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılmayacak, sorular açık uçlu veya kısa cevaplı olacak.
Öğrencilerin yazılı sınavlarda verdiği yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.
Sınav haftasında okullarda ders işlemeye devam edilecek.
Ortaokul ve liselerde sınav haftası uygulaması başlatılacak ve sınav tarihleri öğretim yılı başında okullar tarafından ilan edilecek.
Her yıl başında sınıf içi ölçme ve değerlendirme konu soru dağılım tablosu hazırlanacak ve öğrencilere duyurulacak.
Bu uygulamalar, öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın uygulanmasını standardize etmek ve eğitimde birlik sağlamak amacıyla yapılan önemli değişiklikleri içeriyor. Sınavların süreç odaklı olması ve öğrencilere geri bildirim sağlanması, öğrenci performansını daha iyi anlamak ve eğitimi iyileştirmek için atılan adımlardan birkaçıdır.