Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya, stresin erken ergenlik riskini artırabileceğine dair artan kanıtlara dikkat çekti. Ancak stres ile erken ergenlik arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu vurguladı. Bu alandaki araştırmaların devam ettiğini belirtti.

Stresin, ergenlik gelişimini çeşitli mekanizmalar aracılığıyla etkileyebileceğini ifade eden Yeşilkaya, stresin kortizol gibi hormonların salınmasına neden olduğunu ve bu durumun cinsiyet hormonlarını üreten sistemle bağlantılı olduğunu açıkladı. Kortizol hormonunun fazlalığının, cinsiyet hormonlarının düzenlenmesini etkileyerek erken ergenliği tetikleyebileceğini belirtti.

Ksilitol Tatlandırıcısı, Kandaki Pıhtılaşma Oranını Yüzde 50 Artırıyor Ksilitol Tatlandırıcısı, Kandaki Pıhtılaşma Oranını Yüzde 50 Artırıyor

Çocukların kronik stres yaşamasının erken ergenlik belirtileri gösterme olasılığını artırabileceğine değinen Yeşilkaya, özellikle aile içi çatışmalar, erken yaşam zorlukları ve sosyoekonomik sorunlar gibi kronik stres faktörlerinin, ergenliğin erken başlamasıyla ilişkilendirildiğini aktardı. Örneğin, ebeveyn boşanması gibi stresli olaylar yaşayan kız çocuklarında ergenliğin yaşıtlarına göre daha erken başlama olasılığının yüksek olduğu bilgisini paylaştı.

Stres ile erken ergenlik arasındaki potansiyel ilişkiyi gösteren bulgular olduğunu ancak ilgili mekanizmaların tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yeşilkaya, çocuğun ergenlik gelişimiyle ilgili endişeler varsa, kapsamlı bir değerlendirme ve uygun rehberlik için çocuk endokrin uzmanına danışılmasının önemine değindi.

Editör: Ömer Faruk