Sağlık Bakanlığı'ndan Uyarı: Hastalık Bulaşma Riski Yüksek Bölgelerde Dikkat Edin Sağlık Bakanlığı'ndan Uyarı: Hastalık Bulaşma Riski Yüksek Bölgelerde Dikkat Edin

Op. Dr. Aydoğdu, alerjik rinitin özellikle belirli mevsimlerde ortaya çıkan alerji kaynaklı bir burun iltihabı olduğunu belirtti ve besinler, bölgesel faktörler veya evcil hayvanlara maruz kalmanın hastalığı tetikleyebileceğini ifade etti.

Alerjik rinitin mevsimsel özellikte olabileceği gibi yıl boyunca süren biçimlerinin de bulunduğunu dile getiren Aydoğdu, "Ülkemizde ve dünyada bölgesel faktörlerle alevlenen özel alerji kökenli bir burun iltihabından bahsediyoruz. İlimizde alerjik özellikli burun iltihaplarını sık sık gözlemliyoruz. Genel olarak burunda kaşınma, hapşırma, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, yüksek ateş, kırgınlık veya halsizlik gibi etkilere yol açmaz. Hastalık bazen özel yerlere veya maddelere temasla tetiklenebilir. Bazı hastalarımız evcil hayvanlarının belirtileri artırdığından şikayet ederken, bazıları ise zeytin tarlasında çalışmanın etkisini fark edebilir. Bununla birlikte, nedeni belirlenemeyen hastalarımız da bulunmaktadır. Tüm bu durumlarla ilgili olarak hastalar bize bahsettiğim belirtilerle başvuruyor." şeklinde konuştu.

Hastaların muayenelerinde şişmiş burun eti, sulu akıntı veya geniz akıntısı gibi durumların tespit edildiğini söyleyen Aydoğdu, hastalığın tedavisiyle ilgili olarak da şunları belirtti: "Alerjik burun spreyleri ile birlikte antihistaminik grup ilaçlarımızı kullanarak tedavi gerçekleştiriyoruz ve neredeyse tüm hastalarımızın belirtileri 4 ila 7 gün içinde kontrol altına alınabiliyor. Teşhis netleştikten sonra alerjik hastaların mümkün olduğunca yünlü malzemelerle temasını azaltmaya çalışıyoruz. Evdeki halıları ve kılıfları değiştirmelerini öneriyoruz. Değiştirilemeyen durumlarda ise pamuklu malzemelerin haftada en az 3 kez yüksek sıcaklıkta yıkanmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca evcil hayvanlarla ilgili kısıtlamalar, tarla-bahçe işlerine ara verme gibi bölgesel faktörlerden korunma önlemleri de hastaların rahatlamasına yardımcı olmaktadır."

Alerjik rinitin önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Op. Dr. Aydoğdu, şu tavsiyelerde bulundu: "Hastalarımızın alerjenlere maruz kalma sürelerini minimize etmeleri önemlidir. Polenlerin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalılar. Dışarıda geçirdikleri süreyi kısaltabilir, polen seviyeleri düşük olduğunda açık havada aktivitelerini planlayabilirler. Evde bulundukları zamanlarda ise pencereleri kapalı tutarak polen girişini azaltabilirler. Hava temizleyicileri ve filtreler kullanmak da alerjenlerin ortamda dolaşımını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca alerji testleri yaptırmak ve alerjenleri belirlemek, kişilerin tetikleyicileri tanımasına ve önlem almasına yardımcı olacaktır."

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinit şikayetlerinin artması, uzmanların ve hastaların dikkatini çekiyor. Bu nedenle, belirtileri olan kişilerin zamanında tedavi alması ve alerjenlere karşı korunma önlemlerini almaları önemlidir. Alerjik rinitin doğru teşhis edilip uygun şekilde yönetilmesi, hastaların yaşam kalitesini artırarak rahat bir yaz mevsimi geçirmelerine yardımcı olacaktır.

Editör: Ömer Faruk