Görsel Haber- Kabakulak nedir?
Çocukluk çağı hastalıklarının başında gelen kabakulak, virüslerin neden olduğu bulaşıcılığın yüksek seviyelerde seyrettiği tıbbi bir sorundur. Büyük tükürük bezlerinde meydana gelen iltihap ve şişlikle başlayan kabakulak; ağrı, hassasiyet, yutma zorluğu gibi şikayetlerle kendini belli eder. Kabakulak parotis adı verilen tükürük bezinde meydana gelir. Parotis dışında iki adet daha tükürük bezi olmasına karşın genellikle kabakulaktan etkilenmezler. Ancak bazı durumlarda kabakulak virüsü testis, yumurtalık, pankreas veya meninks iltihaplanmasına da neden olabilir.
Kabakulak belirtileri nelerdir?
Hem çocuklarda hem yetişkinlerde meydana gelen belli başlı bazı belirtiler, kabakulak hastalığının anlaşılabileceğini göstermektedir. Ancak enfekte olmuş bazı kişilerde virüs üzerinden kabakulak belirtisi anlaşılmayabilir ve semptomlar çok hafif kalabilir. Virüs ile temas ile beraber yaklaşık 2 ila 4 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar. Daha sonra kuluçka ile beraber belirtiler yavaş yavaş anlaşılmaya başlar. Peki, kabakulak belirtileri nelerdir ve hangi durumlardan şüphelenmek gerekiyor.
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Baş ağrısı,
- Genel vücut ağrıları,
- Mide bulantısı,
- İştah kaybı,
- Hafif ateş,
- Çiğneme güçlü,
- Hafif karın ağrısı,
- Ağız kuruluğu,
- Şişliğin meydana geldiği yüz kısımlarında ağrılar görülebilir.
Bu gibi belirtiler hassasiyet ile beraber 38 derece ve üzerinde ateş eşliğinde devam eder. Genelde hastaların %25’inde yalnızca tek taraflı şişlik olur. Diğerlerinde ise çift taraflı şekilde şişlik meydana gelir ve yukarıda söylenen belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar.
Yetişkinlerdeki ilk belirtiler
Kabakulak hastalığı genelde çocukluk çağında ortaya çıkar. Ancak nadir de olsa yetişkinlerde görülebilmektedir.
Belirtiler ise genelde çocuklarda ortaya çıkan belirtiler ile aynı seyri gösterir. Aradaki fark yetişkinlerde ilk belirtiler ile beraber başlayan durumun, çocuklara göre çok daha şiddetli ortaya çıkmasıdır. Aynı zamanda yetişkinlerde komplikasyon riski daha fazladır.
KABAKULAK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kabakulak viral bir hastalıktır. Dolayısıyla antibiyotikler ile tedavi edilemez. Ancak hastalığı kontrol altına almak ve belirtilerini azaltmak için bir takım ilaçlar verilebilir. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Bunlar;
- Hasta bol bol dinlenmeli, yatak istirahatine geçmelidir,
- Şişmiş bezlerin hassasiyetini düşürmek için buz takviyesi kullanılabilir,
- Ateş sebebiyle kaybedilen sıvının yerine getirilmesi için bol bol su içilmeli,
- Çiğneme güçlüğünü önlemek için daha çok çorba veya çiğnenmesi kolay yiyecekler tüketilmeli,
- Kişinin bulunduğu oda sık sık havalandırılmalıdır.
- Doktor kontrolü altında ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Haber Merkezi