Su tüketimi, senenin her dönemi dikkat edilmesi gereken bir konu. Fakat yaz aylarında vücudun, sıvı tüketimine daha fazla ihtiyaç duyduğu bir gerçek. İnsan vücudu, idrar yolu ve terleme olarak iki farklı şekilde su kaybediyor. Kış aylarında terleme nadir veya az miktarda görülüyor. Tabi bu durum yalnızca egzersiz gibi, yüksek efor sarf edilen durumlar hariç olduğunda söz konusu oluyor. Yazın ise vücudun kaybettiği sıvı miktarı oldukça artıyor. Çünkü, vücut, içerideki ısı dengesini koruyabilmek adına sık sık terliyor. Yaz dönemi su tüketimi yaparken; doğru miktarda suyu düzenli şekilde tüketmek, vücudun serinlemesine yardımcı olarak terleme oranını da düşürüyor.

Terlemenin en önemli özelliği, yükselen vücut ısısını düşürmek ve serinleme sağlamaktır. Yani terlemeyi vücudun, doğal dengesini koruma çabası olarak açıklayabiliriz. Fakat yeterli miktarda su içmediğinizde terlemek, vücudun iç ısısını azaltmakta yetersiz kalabilir. Ancak bol su içerek terlemeyi normale döndürebilir ve bu sayede vücut ısısını ideal derecede tutabilirsiniz. Bu arada yaz aylarında, daha çok idrara çıkmanıza ve daha fazla kaybetmenize neden olabilen şekerli içeceklerden ve alkolden kaçınmanız gerektiğini de belirtelim.

Sıcak havalarda fiziksel efor sarf etmeden önce su içerek vücudunuza, dengesini sağlaması konusunda yardımcı olabilirsiniz. Ancak aktiviteleriniz esnasında idrar çıkışının artmaması için suyu yavaş yavaş içmelisiniz. Sıcakta yeterli su içmeden egzersiz yapmak, vücut ısısının çok yükselmesine, kalbin her atışında gönderdiği kan miktarının düşmesine, kan basıncının ve kaslara kan akışının azalmasına sebep olur. Bu nedenle özellikle yaz aylarında spor yapıyorsanız su tüketimine daha fazla dikkat etmeniz şarttır.

Bu noktada “Yaz dönemi su tüketimi kişilere göre değişir mi?”, sorusunun cevabı geniş kitlelerce merak ediliyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu su tüketimi miktarı; yaş, cinsiyet, kilo ve boya bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

Erkeklerde ortalama olarak % 55 su bulunurken, kadınlarda bu ortalama miktarın % 50 olduğu görülüyor. Çocukların vücutlarında bulunan ortama su miktarı için ise %65 ile %75 arasında demek mümkün. Bu su miktarları; tüketilmesi gereken suyun miktarını da doğrudan etkiliyor.

Yaz dönemi su tüketimi sırasında, ne kadar su tüketmeliyim sorusuna bir hesaplamadan yardım alınarak cevap verilebiliyor. İçilecek su miktarını belirlerken, kalori hesabı yapabilirsiniz. Örneğin, her 1 kcal için 1 ml su tüketimi gerçekleştirebilirsiniz. Bu hesaplama yöntemi yalnızca yetişkinlerde kullanılıyor. Çocukların yaz dönemi su tüketimi miktarını hesaplamak için, farklı bir metot kullanılıyor. Bu hesaplamaya, “Holiday-segar hesaplaması” deniliyor. Bu hesaplamanın temeli çocukların kilo değerlerine dayandırılıyor. Bu hesaplamaya, 10 kg için 50 ml ve 20 kilogramın üzerindeki her ağırlık için kilogram başına 20 Ml şeklinde olmak üzere örnek verilebilir.

Su içmenin bilmediğimiz faydaları mevcuttur. Bunların sıralaması;

1. Ağız kokusunu önler. Su içme ağız kurumasını önleyerek tükürük salgısının yeterli olmasını sağlar.

2. Spor yaparken sağlığımızı korumak ve kas kitlemizi korumak için ve kaslarımızda kasılma ve krampları gidermek için yeterli su içmek lazımdır.

3. Beyinsel faaliyetlerin devamı baş ağrısı ve unutkanlıkların giderilmesi için bol su içilmelidir.

4. Yetersiz su içerseniz sindirim sistemi iyi çalışmaz ve kabızlık gelişir.

5. Sağlıklı bir gebelik dönemi için anne karnında çocuğun sıvısının azalmaması için gebeler kesinlikle bol su içmelidir.

6. Saçlarınız dökülmesin istiyorsanız yeterli su içmeyi ihmal etmeyin.

7. Reflünün oluşmasını engelleyen en önemli şey yeterli su içmektir. Bu sayede yemek borusu kanserlerinden bile kurtulabilirsiniz.

8. Böbrek taşı ve safra taşı oluşumunu önler. Az su içenlerde böbrek taşı ve safra taşı oluşması çok büyük ihtimaldir.

9. Kalbin en iyi dostu su içmektir. Su tüketiminin az olduğu hallerde kan hacmi azalır ve kalbe düşen yük artar.

Çocukluk Çağı Obezitesine Karşı Sağlık Bakanlığı'ndan Öneriler! Çocukluk Çağı Obezitesine Karşı Sağlık Bakanlığı'ndan Öneriler!

10. Stresle savaşmanın en büyük silahı su içmektir. Beynin %85’i sudan oluşur. Eğer vücudunuzda yeterli su olmazsa kendinizi stres altında hissedersiniz.

11.Kadınların günde, ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında, bu miktara her yarım saat için 1 – 2 bardak daha eklenmelidir.

12.Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler

13.Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur

14.Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler

15.Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.

Görüldüğü gibi ruhen ve fiziksel sağlığın yolu bol su içmekten geçmektedir.

Editör: Ömer Faruk