İddialara göre, virüsün 2017 yılında Covid salgını öncesinde keşfedildiği ve fareler üzerinde yüzde 100 öldürme oranına sahip olduğu belirlendi.
Covid-19 Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ölümcül virüs, Çinli bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada "GX_P2V" olarak adlandırıldı.
Bu virüs, laboratuvar ortamında genetik olarak insanlara benzeyecek şekilde tasarlanmış farelerin beyinlerini hedef aldı. Farelerin enfekte olduktan sadece sekiz gün sonra öldüğü belirlenirken, bilim insanları virüsün fareleri bu kadar hızlı öldürmesine şaşırdıklarını ifade etti.
Covid-19 Bilgilendirme Paneli
Virüs, araştırma ekibi tarafından yapılan inceleme sonrasında ölen farelerin vücutlarında akciğerlere, kemiklere, gözlere, soluk borusuna ve beyine bulaştığı tespit edildi. Virüs kaynaklı beyin enfeksiyonu hayvanları öldürecek kadar şiddetliydi.
Pekin Kimyasal Teknoloji Üniversitesi'nin açıklamasına göre, GX_P2V virüsü "Sars-CoV-2"ye benziyordu ve 2017 yılında Covid salgını öncesinde keşfedilmişti. Araştırmacılar, bu durumun virüsün insanlara yayılma riskini vurgulayarak SARS-CoV-2 ile ilişkili virüslerin patojenik mekanizmalarını anlamak için benzersiz bir model sağladığını ifade etti.
ABD: Covid-19'e neden olan yeni virüs soyu takibe alındı | Euronews
Uzmanlar, bu tür deneylerin kontrolsüz bir şekilde ilerlemesi durumunda ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.